matematykaszkolna.pl
najwieksza i najmniejsza wartosc f dwoch zmiennych Syl2: Czesc, mam problem z zadaniem, musze wykorzystujac mape warstwic wyznaczyc najmniejsza i nawieksza wartosc funkcji f na zbiorze A. f(x,y)=y−x A=((x,y)∊R2 ; x∊[−1,1] ⋀ 0≤y≤1−x2 ) Wydaje mi sie ze warunek przedstawia w ukladzie kawalek paraboli, a kolejne warstwice y=x+c to po prostu wykres y=x prezsuniety o odpowiednie c. Minimum wydaje mi sie oczywiste, dla c=−1, ale mam najwieksza wartoscia bo parabola na taki kszalt ze wlasciwie nie wiem jak wyznaczyc odpowiednia warstwice i punkt. Podobna sytuacja tutaj: f(x,y)=exy A=((x,y)∊R2; x≥0 ⋀ y≥0 ⋀ x+y≤6) Tutaj najwieksza wartosc wydaje mi sie ze bedzie w punkcie (0,6) i bedzie rowna 6, mam z kolei problem z najmniejsza wartoscia, bo warstwice y=c*ex nie przetna nigdy osi ox Moglby mi ktos to objasnic?
31 gru 14:53
jc: Szukasz miejsca, gdzie warstwica jest styczna do paraboli. Elementarnie. To miejsce, gdzie warstwica ma dokładnie jeden punkt wspólny z parabolą. y−x=c, y=1−x2 x+c=1−x2 (x+1/2)2 = 5/4−c c=5/4, x=−1/2, y=3/4
31 gru 15:30
Syl2: o faktycznie, dzięki wielkie! A mógłbyś mi dać też jakąs wskazówke odnośnie drugiego przykładu?
31 gru 16:54