Poproszę o pomoc w rozwiązaniu za pomocą metody podstawiania
Michał: ∫√1+4xx
31 gru 01:21
wredulus_pospolitus:
podstawienie które proponuję
| | t2−1 | |
t = √1+4x −−−> t2 = 1 + 4x −−−> |
| = x |
| | 4 | |
| | 2 | | t | |
dt = |
| dx −−−> |
| dt = dx |
| | √1+4x | | 2 | |
| | √1+4x | | t | | t | | t2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| |
| dt = 2∫ |
| dt |
| | x | | | | 2 | | t2−1 | |
i jedziesz dalej
31 gru 02:03
Mariusz:
Podstawienie √1+4x=t√x − 1
a następnie zapisanie licznika w postaci (t2−4)2+16t2
i rozdzielenie ułamków
Zostaną wtedy do policzenia dwie łatwe całki
31 gru 07:10