wielomian
~~olin: liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)=x4+ax3−9x2+bx+12, wyznacz
współczynniki a i b oraz pozostałe pierwiastki tego wielomianu , dzielę ale już po pierwszym
dzieleniu zostają reszty, jakieś wskazówki?
30 gru 23:22
Aruseq: Miałeś schemat Hornera?
30 gru 23:38
~~olin: tak robię ale wychodzi reszta, a tak nie powinno być
30 gru 23:47
Aruseq: Owszem, wyjdzie jakaś reszta uzależniona od parametrów a i b. Musimy wtedy tą resztę przyrównać
do 0
31 gru 00:02
wredulus_pospolitus:
bez Hornera:
(x+2)2*(kx2+mx+n) = x4 + ax3 − 9x2 + bx + 12
// jeszcze przed wymnożeniem, wiedzę że k=1 i stosuję to od razu //
x4 + (m + 4)x3 + (4m + n + 4)x2 + (4m + 4n)x + 4n = x4 + ax3 − 9x2 + bx + 12
// zauważam, że mamy 4n = 12 −−> n = 3 //
// jak również 4m + n + 4 = −9 −−−> 4m + 7 = −9 −−−> m = 4 //
więc otrzymamy:
m+4 = a −−−> 8 = a
4m + 4n = b −−−> 28 = b
koooniec
31 gru 00:17
wredulus_pospolitus:
jedyne niebezpieczeństwo przy takim sposobie rozwiązania to .... że się komuś coś popierdzieli
przy mnożeniu wielomianów drugiego stopnia
31 gru 00:18
wredulus_pospolitus:
ach ... nie koniec bo pozostałe pierwiastki jeszcze trzeba ... no ale mamy m i n wyznaczone
więc:
x2 + 4x + 3 = 0 −−−> (x+3)(x+1) = 0 −−−> i masz pozostałe pierwiastki (jeżeli jeszcze nie
widzisz takich prostych rozkładów to liczysz deltą, ale przy okazji postaraj się pokombinować
skąd od razu widziałem jak zapisać to w postaci iloczynowej)
31 gru 00:20
chichi:
na początku nie zgodzę się z wynikami @
wredulus iż a=8 i b=28.
inny sposób, to skorzystać ze znajomego tw. które brzmi:
jeśli liczba jest pierwiastkiem k−krotnym wielomianu W, to
jest pierwiastkiem (k−1)−krotnym pochodnej W'.
więc mamy, że: w'(x) = 4x
3 + 3ax
2 − 18x + b teraz stosujemy twierdzenie:
{w(−2) = −8 − 8a − 2b = 0
{w'(−2) = 4 + 12a + b = 0
{a = 0
{b = −4
dalej otrzymasz w(x) = (x + 2)
2(x − 1)(x − 3)
31 gru 12:42
. :
Jasne że źle policzyłem bo m =
− 4
31 gru 12:56
chichi:
nie szkodzi, szczęśliwego nowego roku i dużo zdrowia!
31 gru 12:59
Mariusz:
Chichi bo Artur pomylił znak i źle wyznaczył m
Jego sposób jest jednak poprawny
Twój sposób też jest poprawny choć do zadania z algebry
wymaga podstaw analizy
Dlaczego nie rozpoczynasz zdań dużą literą
31 gru 13:01
chichi:
Mariusz tak widzę już ten błąd, aczkolwiek nie chciało mi się analizować całego
rozwiązania żeby go znaleźć, a odpowiadając na Twoje pytanie czemu nie rozpoczynam dużą
literą? wyłączyłem tę opcję w telefonie, bo często wstawiała mi wielkie litery tam gdzie ich
nie chciałem i teraz muszę robić to ręcznie, a jako iż jest to forum i mi się po prostu nie
chce, bo nie to się tutaj liczy, to sobie daruje te duże litery, ale jeśli chcesz mogę je dla
Ciebie pisać
31 gru 13:08
kerajs:
''Mariusz: (...) Dlaczego nie rozpoczynasz zdań dużą literą ''
Skoro znamy już odpowiedź, to może zdradzisz swoje sekrety i wyjaśnisz:
Dlaczego nie kończysz zdań oznajmujących kropką?
Dlaczego nie kończysz zdań pytających znakiem zapytania?
Dlaczego nie używasz znaków interpunkcyjnych?
1 sty 10:16
~~olin: Przyglądam się i analizuję... ale nie było u nas jeszcze pochodnej, więc to dla mnie trochę
czarna magia
1 sty 13:07
Aruseq: To rozwiązanie wredulusa i tak powinno być jasne
1 sty 13:11
Aruseq: Oczywiście po wyeliminowaniu błędu
1 sty 13:12
~~olin: Analizuję wredulusa bo jakoś w myśleniu mi najbliżej, ale nie pojmuję skąd ?
cyt. ;"/// zauważam, że mamy 4n = 12 −−> n = 3
jak również 4m + n + 4 = −9 −−−> 4m + 7 = −9 −−−> m = 4 //
idąc dalej tym tokiem to:
4m + 3+4= − 9
4m= − 16
m = −4
i wtedy kompletnie nic się nie zgadza
1 sty 13:31
~~olin: ?
1 sty 15:51
Aruseq: x4 + (m + 4)x3 + (4m + n + 4)x2 + (4m + 4n)x + 4n = x4 + ax3 − 9x2 + bx + 12
Więc dostajemy równania:
m+4=a
4m+n+4=−9
4m+4n=b
4n=12
Z ostatniego równania mamy, że n=3, zatem podstawiamy to do drugiego równania:
4m+7=−9
4m=−16
m=−4
No i teraz:
a=−4+4=0
b=−16+12=−4
1 sty 16:04
Jolanta: jezeli −2 jest pierwiastkiem podwójnym to wielomian dzieli sie przez (x+2)2
(x+2)2=x2+4x+4
x2+(a−4)x+3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x4+ax3−9x2+bx+12 : (x2+4x+4)
−x4−4x3−4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a−4)x3−13x2+bx
−(a−4)x3−4(a−4)x2−4(a−4)x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−4a+3)x2+(b−4a+16)x+12
−3x2−12x −12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4a+3=3 b −4a+16=12
−4a=0 b=12−16
a=0 b=−4
1 sty 19:06
~~olin: Dziękuję, łopata wyliozone
2 sty 09:05