Wybieramy losowo dwa wierzchołki prostopadłościanu
Ania:

Wybieramy losowo dwa wierzchołki prostopadłościanu przedstawionego na rysunku obok.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą one końcami odcinka dłuższego niż przekątna podstawy?
30 gru 21:46
wredulus_pospolitus:
Czy wysokość prostopadłościanu jest większa od przekątnej podstawy?
Jeżeli nie to czy przekątna ściany (i jeżeli tak to czy każdej) jest dłuższa od przekątnej
podstawy?
31 gru 00:22
wredulus_pospolitus:
wersja dla wysokości dłuższej od przekątnej podstawy:
| | 8*3 | | 8*7 − 8*3 | | 4 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 8*7 | | 8*7 | | 7 | |
31 gru 00:25
ite:
Zastanawiam się, czy 'wybieramy losowo dwa wierzchołki' na pewno oznacza, że jednocześnie oba?
Czyli czy mamy pewność, że drugi raz nie wybierze się tego samego?
31 gru 08:55