planimetria
mała: Długości boków trójkąta są równe 4,5,7. Oblicz długość zawartego w tym trójkącie odcinka
dwusiecznej najmniejszego kąta trójkąta.
30 gru 11:52
Aruseq: Skorzystaj z twierdzenia o dwusiecznej
30 gru 12:44
mała: czyli 4−x/x=5/7
x=7/3
i co teraz?
30 gru 17:50
mała: pomocy
30 gru 17:50
mała: i teraz z cosinusów?
30 gru 17:58
Aruseq: Można z twierdzenia cosinusów
30 gru 18:23
Mila:

1)
I sposób
Z tw. o dwusiecznej :
W ABC: z tw. cosinusów
5
2=4
2+7
2−2*4*7 cosβ
W ΔABD:
| | 7 | | 7 | |
d2=72+( |
| )2−2*7* |
| *cosβ |
| | 3 | | 3 | |
| | 49 | | 2*7*7 | | 5 | |
d2=49+ |
| − |
| * |
| = |
| | 9 | | 3 | | 7 | |
2)
II sposób
Możesz skorzystać z twierdzenia:
W każdym trójkącie iloczyn dwóch boków jest równy kwadratowi długości dwusiecznej
kąta między nimi zawartego powiększonej o iloczyn odcinków ,
na które ta dwusieczna podzieliła trzeci bok.
W Twoim zadaniu:
c*b=d2+e*f⇔ d2=*b−e*f
Z tw. o dwusiecznej :
| | 5 | | 7 | | 1 | | 280 | |
d2=7*5− |
| * |
| =35*(1− |
| )= |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
d=...?
Posprawdzaj rachunki.
30 gru 19:12
Mila:
III sposób
1) Twierdzenie o dwusiecznej kąta
2) Skorzystaj z tw. Stewarta
30 gru 19:18
mała: dziekuje
30 gru 22:10