proszę o rozwiązanie
anna: oblicz granicę
lim 1−xa1−xb x →1
może zapiszę tak
lim 1−xa1−xb = lim(1−xa)/(1−xb) gdy x→1
wynik to ab
nie wiem jak to obliczyć
30 gru 08:21
Aruseq: De l’Hospitalem spróbuj
30 gru 10:32
ABC: ze wzorów skróconego mnożenia to wychodzi po uproszczeniu
30 gru 11:41
. :
Wzory skróconego mnożenia się kłaniają:
1 − xa = (1a − xa) = (1−x)*(1a−1 + 1a−2*x1 +... + 1a−i−1*x +... + xa−1)
Dla x−>1 będziemy wtedy mieli w liczniku dokładnie 'a' jedynek, a w mianowniku dokładnie 'b'
jedynek.
30 gru 11:42
jc: A jeśli a=π, b=e?
30 gru 11:57
Aruseq: | | 1−xπ | | π*xπ−1 | |
lim |
| = lim |
| |
| | 1−xe | | e*xe−1 | |
x−>1
30 gru 13:09
30 gru 13:10
anna: dziękuję
3 sty 08:18