matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pochodna
Fabian:
potrzebuje pochodna y=x
2
√
1−x
2
ale nie odrazu gotowa tylko z dzialaniami
29 gru 23:06
Aruseq:
y=x
2
*
√
1−x
2
−1
y'=(x
2
)'*
√
1−x
2
+x
2
*(
√
1−x
2
)'=2x*
√
1−x
2
+x
2
*
*(1−x
2
)'=
2
√
1−x
2
x
3
2x−2x
3
x
3
2x−3x
3
= 2x*
√
1−x
2
−
=
−
=
√
1−x
2
√
1−x
2
√
1−x
2
√
1−x
2
29 gru 23:40
Aruseq:
Ewentualnie y=
√
x
4
−x
6
I wtedy:
1
y'=−
*(4x
3
−6x
5
)
√
x
4
−x
6
I to będzie to samo
29 gru 23:42
mat:
tam jeszcze 2 w mianowniku w drugim rozwiązaniu
29 gru 23:49
Aruseq:
Oczywiście!
29 gru 23:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick