Wyznaczanie dziedziny w zadaniach tekstowych
Karolina : 1. Mam pytanie czy w tym zadaniu dziedziną powinno być: D={1,2,3,...8,9} czy D=N+ czy może to
nie ma znaczenia i zarówno jedna jak i druga odpowiedź jest poprawna?
2. Czy na maturze zawsze w tego typu zadaniach trzeba zapisywać dziedzinę, nawet jeśli nie jest
takie polecenie zawarte w treści zadania?
3. Czy jeśli dziedzina nie zostanie wyznaczona, to czy wtedy na maturze zawsze traci się 1
punkt?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

Treść zadania (źródło: Pazdro OE zbiór zadań poziom podstawowy zad. 3.155)
W trzycyfrowej liczbie naturalnej cyfra setek jest taka sama jak cyfra jedności, zaś cyfra
dziesiątek jest o 3 większa od cyfry jedności. Jeżeli tę liczbę zmniejszymy o kwadrat sumy jej
cyfr, to otrzymamy 105. Wyznacz tę liczbę trzycyfrową.
29 gru 19:50
Karolina : Jeszcze chciałam zapytać do innego zadania czy taki zapis dziedziny: D=[(3,+∞) i N+] jest
poprawny czy tylko poprawny jest taki zapis: D={4,5,6...}?
Z góry dziękuję.
29 gru 20:36
er: Dziedzinę wyznaczamy dla funkcji. W tym przypadku mamy zadanie z rachunku prawdopodobieństwa.
(mówimy o poziomie szkoły średniej)
Nie ma sensu wyznaczanie tutaj dziedziny.
Co do D={4,5,6,...} nie wiem jak jest w kluczu, ale ja zapisałbym N\{0,1,2,3} (zakładając jak w
szkole średniej że zero należy do naturalnych)
29 gru 20:54
Karolina : Rozumiem, dziękuję. Mam tylko pytanie czy skoro nie ma sensu wyznaczanie dziedziny to czy jest
to błędem czy nie?
29 gru 21:37
ite:
zapis D = [(3,+∞) i N+] nie jest prawidłowy !
np. D = (3,+∞) ∩ N+ albo D = {x∊N : x>3}
29 gru 22:14
Karolina : Dziękuję bardzo ❤️
Chciałam tylko dopytać czy jeśli wyznaczy się dziedzinę, gdy nie jest to konieczne, jak w
zadaniu powyżej, to czy jest to błędem czy jedynie jest to zbędne ale nie błędne?
Z góry bardzo dziękuję 😊
29 gru 22:29
ite:
− wyznaczenie dziedziny, gdy jest to możliwe ale z treści zadania wynika, że nie jest to
konieczne, jest działaniem zbędnym (bo niewymaganym) ale nie jest błędne;
− próba wyznaczenia dziedziny, tam gdzie jest to niemożliwe (np. w zadaniu nie pojawia się
żadna funkcja ani równanie, inny powód), jest błędem.
Tutaj w zadaniu z 19:50 wprowadzasz oznaczenie D − dziedzina ale czego ono dotyczy, nie
potrafię się domyśleć. Raz wypisujesz możliwe do wylosowania cyfry, potem oznaczasz tak liczby
naturalne większe od 3, a zadanie dotyczy liczb trzycyfrowych, zupełnie nie wiem, o co tu
chodzi.
Poprawiłam zapis z 20:30, ale nie dlatego że ma coś wspólnego z dziedziną, po prostu tak
sie nie zapisuje części wspólnej zbiorów.
29 gru 22:59
Monika: Karolina, jeśli masz jakieś działanie na liczbach, to pomijasz dziedzinę.
Dziedzinę, czyli założenia do zadania, zapisujesz wtedy, kiedy masz do czynienia z jakąś
funkcją lub wyrażeniem, w którym występują x.
I są to takie sytuacje, gdy:
a) x masz w mianowniku np. 1/(x−3), wtedy dziedziną to x−3≠0, więc x ≠ 3.
b) x masz w pierwiastku parzystego stopnia, np √x−3 i wtedy x−3≥0 to x≥3
c) x masz w podstawie logarytmu lub w liczbie logarytmowanej, wtedy podstawa >0 i podstawa ≠1,
a liczba logarytmowana >0
30 gru 18:36