matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miejsce zerowe
peper:
jak znaleźć miejsce zerowe funkcji 2sin2x − 1
7 mar 15:44
bibi:
należy rozwiązać 2sin2x−1=0 czyli sin2x=
1
2
sin2x=sin(
π
6
+2kπ) ∨ sin2x=sin(
5
6
π+2kπ); k∊C 2x=
π
6
+2kπ /:2 ∨ 2x=
5
6
π+2kπ / :2 x=
π
12
+kπ ∨ x=
5
12
+kπ; k∊C
7 mar 15:52