rozwiaz rownanie
Maciek: 3√9x3−8x2+17x−1=2x
29 gru 01:29
Maciek: ?
29 gru 20:12
Aruseq: Obustronnie podnieś równanie do 3 potęgi
29 gru 20:16
Maciek: tam mialo byc 10
wyszlo mi x3−8x2+17x−10=0
co dalej powinienem zrobic? bo ani przed nawias nic ani nic
29 gru 20:25
Jolanta: sprawdz czy dzielnik 10 nie jest pierwiastkiem
29 gru 21:03
Jolanta: podstawiasz dzielniki 10 za x .Gdy wyjdzie 0 liczba jest pierwiastkiem Wtedy dzielisz wielomian
przez x−p(pierwiastek)
29 gru 21:05
Aruseq: Pierwiastki to będą: 1, 2, 5
29 gru 21:09
Maciek: aruseq jak to wyliczyles
29 gru 21:30
Jolanta: jeszcze nie jest wyliczone 1,2,5 to dzielniki 10
podstawiasz 1
13−8*12+17*1−10=0 czyli mozesz podzielic przez x−1
x2−7x+10
x3−8x2+17x−10 : (x−1)
−x3+x2
−−−−−−−−−−−−−−
−7x2+17x
7x2 −7
− −−−−−−−−−−−−−−
10x−10
−10x+10
(x2−7x+10)(x−1)=x3−8x2+17x−10
29 gru 21:40
Jolanta: teraz mozesz Δ i pierwiastki
29 gru 21:41
Aruseq: Raczej korzystałbym z Hornera, szybszy i przyjemniejszy
29 gru 21:55
Jolanta: Nie kazdy sie uczy Hornera
29 gru 21:55
Aruseq: A powinien!
29 gru 21:59
Jolanta: Nie znam programów.Mam tylko sporo dzieciaków w rodzinie I widze,ze w róznych szkołach róznie
ucza
29 gru 22:03
Mariusz:
x
3−8x
2+17x−10=0
| | 8 | | 64 | | 512 | |
(x− |
| )3=x3−8x2+ |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 8 | | 13 | | 8 | | 64 | | 512 | | 104 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )=(x3−8x2+ |
| x− |
| )−(U{{13}{3}x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 9 | |
| | 8 | | 13 | | 8 | | 200 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )=x3−8x2+17x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 8 | | 13 | | 8 | | 70 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =x3−8x2+17x−10 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 8 | | 13 | | 8 | | 70 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
Teraz podstawienie
y=ucos(θ)
gdzie u wyznaczasz tak aby lewa strona przybrała postać cosinusa potrojonego kąta
30 gru 08:07
chichi:
@
Mariusz przecież z tw. o pierwiastkach całkowitych wielomianu o współczynnikach
całkowitych od razu mamy, że 1 jest pierwiastkiem, następne 2 znaleźć to już błahostka, gdyż
po podzieleniu przez dwumian (x − 1) zostanie nam trójmian kwadratowy
30 gru 13:46