matematykaszkolna.pl
Środek ciężkości piotrek: rysunekHej, jak znaleźć środek ciężkości takiej figury? Muszę znaleźć odległość od punktu A do B, gdzie B to współrzędna 'iksowa' środka ciężkości tej figury. Ktoś by pomógł? Bo w internecie nic nie mogę znaleźć na ten temat.
 1 
Przykładowo gdyby ta figura była prostokątem, wtedy |AB|=

l.
 2 
28 gru 19:37
mat: https://bcpw.bg.pw.edu.pl/Content/3985/PDF/03SBPS20_srodek.pdf strona4, chodzi o fragment: Wynika stąd reguła: Dla znalezienia środka ciężkości trapezu należy więc poprowadzić a) prostą E F łączącą środki boków równoległych trapezu, b) prostą GH, którą otrzymamy odcinając na przedłużeniu boku górnego bok dolny, a na przedłużeniu dolnego górny — i łącząc otrzymane w ten sposób punkty G i H . Środek ciężkości leży na przecięciu lini EF i GH .
28 gru 19:47
piotrek: Już działam, chwila
28 gru 20:04
piotrek:
 2ql+sl 3l(q+s) l(2q+s) 
Wyszło mi, że |AB|=l−

=

=
 3(q+s) 3(q+s) 3(q+s) 
 (q+2s) 
=

l
 3(q+s) 
Poprawnie?
28 gru 20:13
HappyNewYear: Środek ciężkości dowolnej figury płaskiej możesz znaleźć, korzystając z tego, że:
 Sy Sx 
(xc, yc) = (

,

)
 A A 
gdzie Sy i Sx to momenty statyczne powierzchni względem odpowiednich osi, a A to pole powierzchni. Najprościej w przypadku takich figur podzielić to na prostsze figury (tu będzie to prostokąt i trójkąt), dla których znasz położenie środka ciężkości. Wynik dostałem taki sam, więc myślę, że jest zrobiłeś dobrze.
29 gru 12:37