aa
ddd: dlaczego to wyrażenie a4 +b4 zapisano w postaci:
(a2 +b2)2− 2a2b2 a nie (a2 +b2)2 + 2a2b2 ?
28 gru 17:30
ABC: żeby wzór się zgadzał
28 gru 17:36
ddd: czyli wzory na 4 potęgę muszę po prostu znać na pamięć? czy jest jakiś inny sposób żeby wpaść
na to jak mam to rozpisać?
28 gru 17:47
ABC: są sposoby ale przejedzony jestem po świętach i nie będę ich przedstawiał
28 gru 19:19
Saizou :
Dlaczego zapisano z − a nie z +?
Dlatego, żeby w kolejnym kroku zastosować wzór na różnicę kwadratów: x2−y2, ponieważ
x = (a2+b2) oraz y = (√2ab)2
28 gru 19:46
Mila:
(a2+b2)2=a4+2a2b2+b4
stąd
a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2
28 gru 22:43