f kwadratowa
Fabian: liczby −1 i 3 sa miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f. Rozwiaz rownanie {f(5)/f(10)} −x=0
27 gru 22:40
ite:
1. ta funkcja kwadratowa ma wzór f(x) = ax
2+bx+c,
2. skoro liczby −1 i 3 są jej miejscami zerowymi to f(−1) = 0 i f(3) = 0,
zapisz to w postaci układu dwóch równań,
ponieważ są w nim trzy parametry (a, b, c), to da się dwa z nich uzależnić od trzeciego np.a i
zapisać wzór funkcji f(x) tylko z parametrem a.
| | f(5) | |
3. tak przekształcony wzór wstaw do wyrażenia |
| , wtedy parametr a się skróci |
| | f(10) | |
i to będzie już koniec zadania.
28 gru 10:22
Saizou :
albo od razu skorzystać z postaci iloczynowej
f(x)= a(x+1)(x−3)
policzyć f(5) oraz f(10)
28 gru 11:47
ite: najprościej ☝ i najszybciej : )
28 gru 14:37
Mariusz:
A ja bym napisał najprościej ≠ najszybciej : )
28 gru 17:01
ite:
Mariusz jesteś znany jako zwolennik dłuższych wypowiedzi pisemnych, dlatego dla Cb te dwie
cechy się nie łączą.
28 gru 21:21