prawodpodobienstwo
corn: w urnie znajdujda sie jedynie kule czarne i biale. Bialych jest 3 razy wiecej niz czarnych.
oblicz ile jest kul w urnie jesli przy jednoczesnym losowaniu dwoch kul prawdopodobienstwo
otrzymania kol o roznych kolorach jest wieksze od 9/22
i czemu jak liczą omege przestrzeń to wg mnie trzeba
4x(4x −1 )
a w odp licza 4x(4x −1 ) / 2 i nie rozumiem czemu dziela to jescze przez 2
27 gru 17:59
27 gru 18:34
corn: mozesz rozwinac
27 gru 18:36
Aruseq: Jakbyś miał 2 kule i chciał z nich wybrać dwie, to według twojego sposobu byłoby to 2*1, gdzie
wiemy, że jest tylko jedna taka możliwość. Dlatego korzystamy tutaj z symbolu Newtona
27 gru 18:39
corn: bo ogolnie wiem jak uzywac symbolu ale jak policzyc to jesli bede mial z 4x? Mozesz rozwinac
ten zapis
co z tego wyjdzie?
27 gru 18:47
Aruseq: | | (4x)! | | (4x−2)!*(4x−1)*4x | | 4x(4x−1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!*(4x−2)! | | 2!*(4x−2)! | | 2 | |
27 gru 19:09
ite:
corn takie licznie jak u Cb czyli 4x*(4x −1) opisuje zbiór zdarzeń elementarnych, gdy
losujemy kule
kolejno po jednej:
1. najpierw z ilości 4x wybierasz jedną, przypuśćmy, że największą,
2. potem z pozostałych (w ilości 4x −1) wyjmujesz kolejną, przypuśćmy, że najmniejszą.
więc masz parę największa + najmniejsza.
Jeśli z ilości kul 4x wybierzesz najpierw najmniejszą, a drugi raz sięgniesz po największą, to
znów masz parę masz parę największa + najmniejsza, ale wylosowane w innej kolejności, więc
wynik traktujesz jako inny.
A w tym zadaniu jest podany warunek "przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul",
czyli tutaj para kul największa + najmniejsza to zawsze będzie ta sama para,
ponieważ kolejność losowania
nie ma znaczenia. Tutaj ważne jest tylko, jakie kule trzymasz
w rękach po wylosowaniu.
| | | |
A wtedy korzystamy ze wzoru | , bo opisuje losowanie "garścią", bez uwzględniania |
| | |
kolejności.
27 gru 22:50