wielomian taylora
silly goose: Zapisz wzór Taylora do rzędu n=3 dla funkcji f(x)=(x+1)lnx wokół punktu x0=1
26 gru 13:01
wredulus_pospolitus:
I problem polega na czym? Na wyliczeniu pochodnych czy podstawieniu do wzoru
27 gru 12:13
silly goose: pochodnych
4 sty 21:15
chichi:
[h(x)g(x)]' = h'(x)g(x) + h(x)g'(x)
| | 1 | |
h(x) = x + 1, h'(x) = 1 oraz g(x) = ln(x), g'(x) = |
| |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = 1*ln(x) + (x + 1) |
| = ln(x) + |
| + 1, |
| | x | | x | |
w dalszych pochodnych skorzystaj również, ze wzoru (x
n)' = nx
n−1
4 sty 21:30
daras: 2 tyg. ferii mineły i zerowy progres w temacie, nawet nie otworzyła podręcznika i poszukała
wzoru, to głupia gęs
4 sty 22:15
silly goose: czy P3=2(x−1)+1/6(x−1)3 ?
5 sty 12:38
silly goose: f''(x) =x−1/x2
f'''(x)=2−x/x3
5 sty 12:40
chichi:
| | 1 | | 1 | |
f''(x) = |
| − |
| = x−1 − x−2 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 2 | |
f'''(x) = −x−2 + 2x−3 = − |
| + |
| |
| | x2 | | x3 | |
5 sty 14:20