Siema, taka sytuacja
0_0: | | √5 | | π | |
Mam takie zadanie: sin(2α) = |
| 2α ∊ ( |
| , π) oblicz sinα i cosα |
| | 5 | | 2 | |
dochodzę do takiego momentu:
t = sin
2α
Moje pytanie:
Skąd mam wiedzieć, który z t
1 czy t
2 jest tym prawdziwym, a który przebierańcem?
Wiem że jeden z nich będzie cosinusem a drugi sinusem ale nie wiem jak to ustalić.
24 gru 10:21
mat: | | √5 | | 2√5 | |
sin(2α) = |
| więc cos(2α) = − |
| (z jedynki trygonometrycznej, cos ujemny ze |
| | 5 | | 5 | |
względu na zakres)
cos(2α) = 1−2sin
2α
| | 2√5 | |
− |
| = 1−2sin2α → sinα = √1+2√5/5 (sinα i cosα będą dodatnie bo α miedzy π/4 a |
| | 5 | |
π/2)
24 gru 11:08
mat: tam sinus wyjdzie √1/2 + √5/5 **
24 gru 11:08
ABC:
przy takich założeniach α∊(π/4, π/2) więc sinα>√2/2 i to pozwala ci rozróżnić
24 gru 11:10
0_0: Dzięki
24 gru 15:18