Proszę o pomoc w zad.: Wyznacz kąt w trójkącie wpisanym w kwadrat...
Monika: W kwadrat ABCD wpisano trójkąt, który ma z tym kwadratem punkty wspólne DEF. Punkt E lezy na
boku AB, a punkt F na boku BC. Kąt w trójkącie przy wierzchołku D ma 40 stopni, kąt DFC ma 80
stopni. Wyznacz kąt DEF.
Wyznaczyłam kąty, które mogą mi się przydać, więc kąt CDF ma 10 stopni, kąt ADE ma 40 stopni,
kąt AED ma 50 stopni. Zastosowałam własności kątów przyległych i doszłam układu równań z 4
niewiadomymi i po rozwiązaniu okazało się, że jest to układ nieoznaczony. I tu utknęłam.
21 gru 12:50
Mila:

GE||DF
21 gru 17:28
Monika: Dziękuję. Właśnie próbuję przeanalizować Twój tok rozumowania. Dzięki serdeczne
21 gru 19:48
21 gru 19:55
Monika: Mila, w kącie f napisałaś 80 stopni, a to kąt DFC ma 80 stopni. To w takim razie chyba inaczej
trzeba podążać...
21 gru 19:55
Monika: an − o co pytasz?
21 gru 19:56
Monika: Mila − Tak

zgadza się, kąt f też będzie miał 80 stopni. Bardzo Ci dziękuję za pomoc

Teraz
to zad. wydaje się takie proste
21 gru 20:00
Monika: Jeszcze mam pytanie. Jak doszłaś Mila do f=80. Bo to nie jest czworokąt wpisany w okrąg, kiedy
suma przeciwległych kątów = 180 stopni. I czy z x, y , e , f tworzyłaś układ równań?
21 gru 20:09
Monika: Nadal mnie Mila zastanawia ten kąt f=80 stopni, bo tylko w trapezie równoramiennym suma
przeciwległych kątów = 180.
21 gru 20:22
an: Upraszczanie tego będzie chyba wymagało sporo roboty
| | DE2+EF2−DF2 | |
cos∡DEF= |
| ≈0,6286 ⇒ ≈ 51,053o |
| | 2*DE*DF | |
21 gru 20:37
Mila:
Poczekaj
21 gru 20:41
Monika: An, nie aż taką trudną metodą. Gdybym wiedziała, dlaczego na rys. DG=FE, to sprawa jest
załatwiona, trapez DGEF byłby równoramienny, a wtedy kąty przeciwległe mają w sumie 180
stopni. I o to się sprawa rozbija
21 gru 20:44
Mila:
Spróbuję inaczej. Czekaj cierpliwie. Nie chcę korzystać z trygonometrii.
21 gru 21:28
Monika: Dobrze Mila, bo mnie się już wszystkie pomysły wyczerpały. Dziękuję
21 gru 21:33
Mila:
błędnie założyłam równość pewnych odcinków.
Chcę geometrycznie rozwiązać , o ile się da. Skąd masz to zadanie?
21 gru 22:02
Monika: To jest zad. z olimpiady w Singapurze. Tylko nie umiałam tu wkleić obrazka, ale opis bezbłędnie
odczytałaś.
21 gru 22:10
an: Wynik nie jest "okrągły" a więc bez trygonometrii się raczej nie obędzie
Powierzchnia trójkąta następnie wysokość z F na DE i otrzymujemy
| | sin40 | |
tg∡DEF= |
| ⇒ ≈ 51,053o |
| | 2sin40−sin50 | |
21 gru 22:26
Monika: An − też myślałam o tw. cosinusów, ale kiedy obejrzałam zad. koreańskie w podobnym stylu jak
to, to oni dorysowują odcinki i tym sposobem znajdują rozwiązanie będące liczbą całkowitą..
21 gru 22:34
an: można to zapisać też tak
ctg∡DEF=2−tg50
21 gru 22:37
an: tu rozwiązanie nie jest liczbą całkowitą, a ten drugi sposób bez tw cosinusów.
21 gru 22:41
Monika: Gdyby udowodnić, że EF = GD, mielibyśmy zadanie rozwiązane, bo byłby tam trapez równoramienny.
Może Mila coś wymyśli.
21 gru 22:46
kaszojad: No właśnie jak się narysuje kątomierzem to wychodzi ∡f=90stopni
21 gru 22:53
an: EF≠GD Jak udowodnić coś co jest nieprawdą,
ja nie piszę szczegółowo rozwiązania tylko pewne wskazówki , bo jeśli ktoś ma rozwiązywać
zadania z olimpiady to powinno mu wystarczyć
21 gru 22:58
Monika: An − oczywiście. Wskazówki wystarczą. Tylko ja cały czas skłaniam się do tego, że rozwiązanie
jest całkowite.
Mila − cierpliwość jest cnotą króli
21 gru 23:06
an: | | 1 | | 1 | |
DE= |
| ; DF= |
| |
| | sin50 | | sin80 | |
ctgx=2−tg50
22 gru 09:37
Monika: Dziękuję An.
Tracę wiarę, że ten szukany kąt jest liczbą całkowitą
22 gru 11:32
an: Matematyka jest nauka ścisłą opierającą się na faktach (czytaj obliczeniach, dowodach itp.)
i wiara nie ma tu nic
22 gru 13:14
Monika: Oczywiście, pełna zgoda, ale widziałam podobne zadania azjatyckie i tam sobie radzą
geometrycznie. kreśląc różne pomocnicze linie.
Podobnie jak Mila poprowadziła tą równoległą GE.
22 gru 21:39
kaszojadka: a skąd Ty to zadanie wzięłaś (z jakiej strony)?
22 gru 22:10
Mila:

|AE|=tg(40
o)
|CF|=tg(10
o)
Nie jest to "ładny" kąt.
22 gru 22:43
Monika: No właśnie, "ładny" nie jest

Ja ten rysunek jeszcze zrobiłam od kątomierza, dorysowałam też
różne inne proste równoległe i z własności kątów naprzemianległych i wierzchołkowych
doszłam do tego, że ten szukany kąt ma 50 stopni. Kilka dni męczyłam to zadanie i już nie mam
pomysłu. Tym bardziej, że nie znamy jego pełnej treści oraz tego, czy zaproponowano odpowiedzi
w formie wyboru np.
A. mniej niż 45 stopni, B. mniej niż 30, C. więcej niż 60, D. Około 50 stopni.
Bardzo Wam dziękuję za wszelkie wsparcie.
25 gru 09:48
an: Doszłaś

Za te Twoje badania nagrody Abela nie dostaniesz ale Nobel czemu nie. Czy tak trudno
na kalkulatorze sprawdzić moje rozwiązanie i porównać z @Mila gdzie szukany kąt
DEF=180 −50−x
25 gru 15:29
Monika: An, nie o to chodziło. Twoje rozwiązanie jest przy pomocy f. trygon. i ja go absolutnie nie
neguję. Z kolei wg koncepcji Mili, jak rozwiązywałam układem równań, to mi wychodził
nieoznaczony. Wiadomo, że ten kąt wynosi 50 lub 51 stopni, ale nie wiadomo, czy taka odp.
byłaby do przyjęcia.
25 gru 20:55
25 gru 21:09
an: Co to znaczy " Wiadomo, że ten kąt wynosi 50 lub 51 stopni, ale nie wiadomo, czy taka odp.
byłaby do przyjęcia" Przy takich warunkach jak zostały podane w treści zadania
ctg∡DEF=2−tg50 ⇒ 51,05324822...o
i nie widzę tu powodów do dyskusji, tym bardziej, że zgadza się to z rysunkiem w GeoGebrze
z dokładnością 15 cyfr po przecinku
25 gru 22:24
Monika: A jeśli jest to zad. na poziomie szkoły podst. kiedy uczniowie nie znają funkcji trygon., to
też nie ma podstaw do rozwiązania go w inny sposób?
Nie było podanej treści, był tylko rysunek, nie było wiadomo, czy to jest zad. zamknięte czy
otwarte.
Zostaw sobie to Twoje 51 stopni, ja tego rozwiązania przecież nie neguję. Ale także nie zamykam
mu tej wg Ciebie jedynie słusznej drogi.
26 gru 00:14
26 gru 13:19
Monika: Ite, dziękuję Ci za ten link. Oprócz ciekawych zadań zauważyłam, że to są to zadania zamknięte
(jeszcze nie sprawdziłam, czy wszystkie) i podanych jest 5 możliwych odpowiedzi od a) do e).
Czyli mam rozwiązaną sprawę z tym trójkątem wpisanym w kwadrat, bo zapewne wśród wytypowanych
odpowiedzi jest taka, że ten szukany kąt jest mniejszy niż 52 stopnie.
Dziękuję wszystkim osobom, które dały mi wsparcie
26 gru 18:27
26 gru 18:50
Mila:
Wszystkim forumowiczom życzę spełnienia życzeń wigilijnych.
26 gru 21:06