styczne do okregu
Fabian: wyznacz styczne do okregu (x+4)2+(y+7)2=169 przechodzace przez punkt A(1,5)
21 gru 00:22
Aruseq: y=ax+b
Podstawiamy współrzędne punktu A:
5=a+b ⇒ b=5−a
y=ax+5−a
ax−y+5−a=0
Z równania okręgu wynika, że:
S=(−4,−7), r=13
Odległość środka okręgu od stycznej musi być równa promieniowi, czyli:
|12−5a|=13
√a2+1 |
2
144−120a+25a
2=169a
2+169
144a
2+120a+25=0
(12a+5)
2=0
21 gru 00:41
Fabian: dziekuje
21 gru 00:49
chichi:
szukane równanie stycznej s. zauważmy, że punkt A należy do okręgu, więc można prościej:
| | 5−(−7) | | 12 | | 5 | |
S = (−4, −7), zatem aAS = |
| = |
| ⇒ as = − |
| |
| | 1−(−4) | | 5 | | 12 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
5 = − |
| + b ⇔ b = 5 |
| , zatem s: y = − |
| x + 5 |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
21 gru 01:37
Fabian: @chichi i po co się mądrujesz jak już chłop na górze rozwiązał
21 gru 02:07
wredulus_pospolitus:
Nie podskakuj, nie podskakuj.
Napisał powód.
Dodatkowo − co za problem, że zaproponował alternatywne rozwiązanie ?!
21 gru 08:59
chichi:
a w którym niby momencie ja się mądruje nie chcesz to nie czytaj moich rozwiązań...
na tym forum większość zadań jest rozwiązywana przez różne osoby różnymi sposobami i nie mają
one na celu nikomu dopiec, a jedynie poszerzyć horyzonty pytającego i pokazać inne spojrzenie
na problem, wesołych świąt
21 gru 11:30
Mariusz:
Z pochodnej funkcji uwikłanej wyjdzie na to samo co podał chichi tylko jeszcze trochę krócej
21 gru 12:06
Mila:
III sposób
Wzór
S=(a,b) − wsp. środka okręgu
Równanie stycznej do okręgu przechodząca przez punkt (x−0,y0)∊okręgu o promieniu r
(x0 − a)(x − a) + (y0 − b)(y − b) = r2
21 gru 17:59
Mila:
Punkt (x0,y0)
21 gru 18:03
an:
21 gru 18:25
Fabian: @chichi jak cos to nie ja pisalem(chlop od zadania) jakis inny ziomek z takim samym imieniem
21 gru 22:39
chichi:
domyśliłem się, wszyscy wiedzą kto tu nicki na forum lubi zmieniać
22 gru 11:47
kaszojadka: kto?
22 gru 12:30