W kwadracie narysowano trójkąt. Jeden wierzcołek w wierzchołku kwadratu i tam je
Jola: w kwadracie narysowano trójkąt, którego jeden z kątów ma 40 i wierzchołek w wierzchołku
kwadratu. Pozostałe wierzchołki leżą każdy na innym boku kwadratu. Bok wychodzący z kąta 40
przecina jeden z boków kwadratu pod kątem 80. Oblicz boki trójkąta
20 gru 21:07
wredulus_pospolitus:
| | a | | a | |
1) α = 180 − 90 − 80 = 10 −−−> cos10o = |
| −−−> x = |
| |
| | x | | cos10o | |
| | a | |
2) β = 90 − 40 − α = 40o −−−> y = |
| |
| | cos40o | |
3) natomiast 'z' policzysz np. z tw. cosinusów
20 gru 22:07
Jola: Dziękuję, a jak policzyć kąty tego trójkąta?
20 gru 22:15
wredulus_pospolitus:
Jak masz boki to możesz z tw. cosinusów wyznaczyć kąty.
21 gru 08:51