Oblicze grancie funkcji
Arturo: Czy dobrze policzyłem następujące granice ciągów?
Mam dwie granice, które na pozór wyglądają jak granice z liczbą e, ale nijak nie chce mi wyjść
ich przekształcenie do odpowiedniej postaci, a ich granice w kalkulatorze wyszły po
∞. Stąd
rozwiązałem je jak poniżej, czy dobrze?
| 5n4+n−2 | | 5n4+n−2+3n2−3n2 | |
lim n→∞ ( |
| )2n4−8 = lim n→∞ ( |
| )2n4−8 |
| 5n4−3n2 | | 5n4−3n2 | |
| 3n2+n−2 | |
= lim n→∞ (1+ |
| )2n4−8 = ∞ i teraz daje w tym miejscu ∞, bo podnoszę |
| 5n4−3n2 | |
coś większego od 1 do
∞.
| 2n2+n−3 | | 2n2+n−3 +n2−n2 | |
lim n→∞ ( |
| )5−6n = lim n→∞ ( |
| )5−6n = |
| 3n2+n | | 3n2+n | |
| n2+3 | |
lim n→∞ (1− |
| )5−6n = ∞ i teraz daje w tym miejscu ∞, bo podnoszę liczbę |
| 3n2+n | |
mniejszą od 1, a większą od 0 do −
∞
20 gru 18:01
wredulus_pospolitus:
(a) bzduuura
| 1 | |
czyli lim (1 + |
| ) n = + ∞  Popatrz jakie mamy symbole nieznaczone ... jednym z |
| n | |
nich jest właśnie 1
∞
(b) analogicznie
obie granice to granice 'typu Eulera'
20 gru 18:07
wredulus_pospolitus:
| 5n4+n−2 | | 3n2+n−2 | |
lim ( |
| )2n4 − 8 = lim (1 + |
| )2n4 − 8 = |
| 5n4−3n2 | | 5n4−3n2 | |
| 3n2+n−2 | |
=lim( (1+ |
| )(5n4−3n2)/(3n2+n−2) )(2n4 − 8)*(3n2+n−2)/(5n4−3n2) |
| 5n4−3n2 | |
=lim e
(2n4 − 8)*(3n2+n−2)/(5n4−3n2) = [e
+∞] = +
∞
20 gru 18:17
wredulus_pospolitus:
drugą próbuj samodzielnie
pamiętaj, że:
| an | |
lim (1 + |
| ) bn/an = e1 |
| bn | |
20 gru 18:18
wredulus_pospolitus:
ponieważ:
| an | | 1 | |
(1 + |
| )bn/an = (1 + |
| )bn/an = |
| bn | | bn/an | |
| 1 | | bn | |
= (1 + |
| )cn gdzie cn = |
| i teraz widzisz już 'Eulerusia'  |
| cn | | an | |
20 gru 18:20
jc: Nie prościej tak?
| 3n2+n−2 | | 3n2+n−2 | |
(1+ |
| )2n4−8 ≥ 1+(2n4−8)* |
| →∞ |
| 5n4−3n2 | | 5n4−3n2 | |
20 gru 22:59
jc: Druga jest oczywista.
2n2+n−3 | | 2n2+n−3 | |
| →2/3, a więc wyrażenie |
| dla odpowiednio |
3n2+n | | 3n2+n | |
dużych n jest mniejsze od 3/4, a wtedy
| 2n2+n−3 | |
( |
| )5−6n > (3/4)5−6n →∞ |
| 3n2+n | |
20 gru 23:18
Arturo: Dziękuję bardzo za pomoc!

Tak teraz widzę "Eulerusia". Niestety nie znałem tej zależności (która teraz wydaje się
oczywista)
| an | |
lim n→∞ (1 + |
| )(bnan) = e1, stąd nie byłem w stanie tego ugryźć. Preferuję w |
| bn | |
tym przypadku wyznaczenie tej granicy z liczbą e, ponieważ inne granice z tego zadania z listy
też takie były.
21 gru 18:16