Zmienna losowa dyskretna
Jason : Dyskretna zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobieństwa dany poniższą tabelą P(X=xi)=pi
20 gru 16:32
. :
Ciekawa tabela
20 gru 16:34
Jason : Przepraszam przez pomyłkę za szybko wysłałem tylko część treści. Oto dalsza część.
To jest ta tabela
xi|−10.5|−8.5|−6|−2.5|0|1|3.5
pi|c|0.05|0.25|c+0.2|0.1|0.2|c−0.1
a) Wyznacz stałą c i prawdopodobieństwa P(X ≥ −6), P(X=0), P(−2<X<2)
b) Sporządź wykres funkcji prawdopodobieństwa i jej histogram. Wybierz przedział klasowy
lewostronnie domknięty i prawostronnie otwarty o szerokości trzech jednostek, którego
granicami są liczby całkowite
c) Wyznacz dystrybuante F(t) dla t € R i sporządź jej wykres
20 gru 16:44
Jason : Wie ktoś w ogóle jak to rozwiązać? Bo 2 dni czekam na jakąś pomoc i na razie bezskutecznie.
Może ta tabela jest nie do końca zrozumiała albo co ?
22 gru 16:44
chichi:
to jest w każdym podręczniku do rachunku prawdopodobienstwa, na pierwszych wykładach z tego
przedmiotu, nadrób teorie to porozmawiamy, w innym wypadku nie ma sensu, bo to tylko na tym
sie opiera
22 gru 17:06