prawdopodobieństwo klasyczne i całkowite
maciek: Z klasycznej talii 52 kart składającej się z 4 kolorów − każdy po 13 kart, wyciągamy dwie
karty. Jeśli są to karty tego samego koloru, wówczas ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy bez
zwracania dwie liczby i je sumujemy. Jeśli wylosowane karty są dwoma królami, wtedy rzucamy
symetryczną sześcienną kostką do gry i sumujemy otrzymane oczka. W każdym innym wypadku (wybór
kart) rzucamy dwukrotnie czworościenną symetryczną kostką do gry (ściany opisane liczbami
1,2,3,4) i sumujemy oczka.
a) proszę wyznaczyć prawdopodobieństwo, że otrzymana suma jest większa niż 6.
b) proszę wyznaczyć prawdopodobieństwo, że wylosowano dwie karty tego samego koloru, jeśli
otrzymana suma jest większa niż 6.
19 gru 22:47
wredulus_pospolitus:
I masz jakiś pomysł na to zadanie? Czy czekasz na gotowca?
19 gru 23:16
maciek: Próbowałem rozpisywać dwa przypadki:
Wylosowania 2 takich samych kolorów, 2 króli, pozostałych przypadków ale strasznie się
komplikowało. Nie bardzo wiem jak ugryźć to zadanie
20 gru 10:43
. :
Rozumiem że sześcienna kostka dwukrotnie rzucamy, tak?!
20 gru 14:24
maciek: tak, dwukrotnie rzecz jasna
20 gru 15:20
. :
| | | | | | | | | | 0+0+1+2 | | (52*51 − | * | − | ) * |
| | | | | | | 42 | |
| |
3) pozostałe przypadki |
| |
| | 52*51 | |
A) P = (1) + (2) + (3)
| | (1) | |
B) P = |
| |
| | (1) + (2) + (3) | |
To tak na moje oko.
20 gru 15:47
maciek: teraz rozumiem, jednak wydaje mi się, że w 1) powinno być (0+1+2+3+4)/25 bo losujemy bez
zwracania.
20 gru 17:45
wredulus_pospolitus:
no właśnie .... BEZ ZWRACANIA

czyli raz wybrana liczba nie może być ponownie wybrana −−−
więc mamy 5*4 możliwości wylosowania liczb i dodatkowo nie możemy wylosować zestawu {4,4} jak
również {5,5}
20 gru 17:59
wredulus_pospolitus:
z kolei ... kostką losujemy "ze zwracaniem" (dwukrotnie może wypaść to samo na kostce)
20 gru 18:00
maciek: okej, mój błąd − faktycznie bez zwracania, czyli wylosowana nie trafia ponownie do puli
20 gru 18:03
wredulus_pospolitus:
i niestety mała pomyłka
| | | |
tak samo zamiast | winno być 4*3 |
| | |
powód −−−−> kolejność jest istotna
| | | |
alternatywnie −−−> zamieniamy 52*51 na | |
| | |
20 gru 18:04
maciek: czyli wszedzie gdzie jest dwumian newtona (13 2) ma być 13*12, tam gdzie (4 2) 4* 3 a 51*52
zamieniamy na newtona
20 gru 18:06
wredulus_pospolitus:
| | | |
emm można zostawić dwumian Newtona tutaj: | = 4  |
| | |
i ALBO wywalamy dwumiany ... ALBO zmieniamy 52*51 na dwumian

innymi słowy −−−> liczniki są tak policzone że nie biorą pod uwagę która karta została
pierwsza wybrana a która druga
natomiast mianownik ewidentnie kolejność wyboru karty bierze pod uwagę
20 gru 18:09
maciek: w porządku, wszystko zrozumiałe
20 gru 18:12
maciek: dziękuję pięknie 😊😊
20 gru 18:12