Granica ciągu - poziom studia - Lim n->∞ (1/n - 2)^n
Kuba: Oblicz granicę ciągu
Lim n−>∞ (1/n − 2)n
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Bo na wolframie mam inny wynik niż jak staram się liczyć,
starałem się przekształcić w ciąg z "e" to wychodzi mi nieskończoność a na wolframie wynik to
exp(i 0 do (2pi) ∞
18 gru 21:40
jc: dla n ≥2
|(1/n−2)n| ≥ (3/2)2, a więc ciąg jest nieograniczony, więc nie może mieć granicy.
18 gru 21:48
Kuba: Lim n−>∞ ((1/n) − 2)n
Przepisałem jeszcze raz, bo mogłem myląco zapisać, bo dalej nie rozumiem
−2 jest za ulamkiem więc to n ≥ 2 średnio mi pasuje
18 gru 21:54
jc:
(1/1 − 2)1 = −1
(1/2 − 2)2 = (3/2)2
(1/3 − 2)3 = −(5/3)3
(1/4 −2)4 = (7/4)4
...
Chyba widać, co się dzieje?
18 gru 21:59
jc: Oj, co znaczy 1 wobec nieskończoności?
Na zbieżność ciągu nie wpływa pierwszy wyraz, drugi, czy nawet 100 początkowych.
18 gru 22:01
Kuba: Super,
Dziękuję bardzo, czyli dla ciągów nieogarniczonych granicy nie policzę bo dąży on do
nieskończoności dla n≥2 i do minus nieskończoności dla n<1
Wiec finalnie nie ma granicy, popraw mnie proszę jeśli źle zrozumiałem
18 gru 22:18
Kuba: Poprawka bo to było dla ciągów nie dla funkcji więc n nie może być mniejsze od 1, dobra jednak
dalej nie rozumiem bo dla mnie to dalej dąży do nieskończoności w takim razie
18 gru 22:22
jc: Ciąg zbieżny jest ograniczony.
Równoważnie:
Ciąg nieograniczony nie jest zbieżny.
Ciąg z przykładu nie dąży do nieskończoności!
18 gru 22:24
Kuba: Okay już widzę, jestem po prostu ślepy, co druga wartość będzie ujemną, dlatego to tak działa
Nie zauważyłem tego minusa, dziękuję bardzo za wyjaśnienia.
Miłego wieczoru!
18 gru 22:36