Proszę o pomoc
Justyna: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 5n2+15n jest podzielna przez 10
18 gru 14:43
kaszojad: 10(0,5n2+1,5n)
skoro ta liczba jest wielokrotnością dziesięciu to liczba n może być nawet nieparzysta,
ponieważ (nieparzysta*parzysta) daje parzystą
18 gru 14:52
ite:
Mówimy, że liczba jest podzielna przez 10, gdy jest całkowitą wielokrotnością 10. Przy takim
zapisie jak 14:52 ← trzeba jeszcze pokazać, że wyrażenie w nawiasie jest całkowite dla każdej
liczby naturalnej.
Wyrażenie 5n2+15n można zapisać jako 5n(n+3)
pozostajemy przy liczbach całkowitych,
trzeba jedynie pokazać, kiedy n a kiedy n+3 będą parzyste i wyciągnąć wnioski.
18 gru 15:05
ABC:
kaszojad masz tak przekształcić żeby w nawiasie była liczba naturalna
5n(n+3) i teraz uzasadnienie parzystości liczby n(n+3)
i w ogóle uwaga że NWD (2,5) =1
18 gru 15:06
kaszojad: jeżeli n byłoby nieparzyste to wtedy n+3 byłoby parzyste, n*(n+3) byłoby parzyste
jeżeli n byłoby parzyste to n+3 byłoby nieparzyste, ale n*(n+3) byłoby parzyste
więc ta liczba jest podzielna przez 2
i przez 5 bo 5*n(n+3), więc jest podzielna przez 10
o to chodziło?
czy to uzasadnienie parzystości trzeba jakoś pokazać wyciągając 2 przed nawias?
18 gru 15:16
ABC: może być jak na 7 klasę podstawówki

tylko pamiętaj że np podzielności przez 24 nie możesz pokazywać że się dzieli przez 6 i przez 4
a możesz że się dzieli przez 3 i przez 8
18 gru 15:22
kaszojad: a jak to się wykazuje tak ''bardziej profesjonalnie''?
tę parzystość n*(n+3)?
18 gru 15:24
kaszojad: a dlaczego podzielności przez 24 nie można pokazywać, że dzieli się przez 6 i 4
bo NWD (6,4) =2
?
18 gru 15:28
mydlix: Można napisać, że liczby n i n+3 są różnej parzystości, zatem ich iloczyn jest parzysty
18 gru 15:29
kaszojad: oki dzięki mydlix
18 gru 15:31
getin:
bo NWW(6,4) = 12
18 gru 15:32
kaszojad: a NWW (3, 8) =24 to dlatego wtedy można?
18 gru 15:35
kaszojad: dzięki getin
18 gru 15:35
mydlix: Bo liczby 8 i 3 są względnie pierwsze
18 gru 16:17
mydlix: Jeśli wykażesz, że coś jest podzielne przez 6 i 4, to znaczy, że jest podzielne przez ich NWW,
nie przez ich iloczyn. Na przykład:
4 dzieli 12, 6 dzieli 12, ale 24 nie dzieli 12
18 gru 16:18
mydlix: A z kolei jeśli liczby są względnie pierwsze to ich NWW jest równe ich iloczynowi
18 gru 16:19
kaszojad:
18 gru 16:22