Badanie monotoniczności ciągu
Algorytm: | | ln | |
Czy ciąg an = |
| jest monotoniczny? |
| | n | |
| | an+1 | |
Rozumiem, że do badania monotoniczności używamy an+1 − an bądź |
| w zależności |
| | an | |
czy ciąg jest geo czy arytmetyczny, ale z tym to się pogubiłem bo cały czas dostaję dziwne
wyniki i nie wiem czy ja to prawidłowo robię
17 gru 21:03
. :
Zacznijmy od tego że jest źle zapisane − − − popraw licznik
17 gru 21:50
Algorytm: właśnie taki licznik jest w zadaniu, jak sprawdzałem to jest to logex, gdzie e = 2,71828182
17 gru 22:00
Algorytm: czyli rozumiem ,że to jest logen
17 gru 22:01
17 gru 22:19
:::
Nie jest monotoniczny bo:
a1=0
a∞=0
17 gru 23:58