funkcja homograficzna
klara1: Zadanie 5. (NR18)
Punkt A= (−5,3) jest środkiem symetrii wykresu funkcji homograficznej określonej wzorem
f(x) = (ax + 7) / (x+d)
oblicz d/a, − d =/= x
W poniższe kratki wpisz kolejno cyfrę jedności i pierwsze dwie cyfry po przecinku
nieskończonego
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
17 gru 18:09
Mila:

A=(−5,3)−środek symetrii funkcji homograficznej
| | ax+b | |
ogólna postać: f(x)= |
| , gdzie ad−bc≠0 i c≠0 |
| | cx+d | |
w twoim zadaniu:
b=7, c=1
| | k | |
Postać kanoniczna : f(x)= |
| +q |
| | x−p | |
(−5,3)=(p,q)
| | 3x+7 | |
2) f(x)= |
| dałam dodatkowo wykres , aby sprawdzić |
| | x+5 | |
[N[==========]}
3) równania osi symetrii:
y=(x−p)+q
y=x+5+3
k: y=x+8
druga oś symetrii
y=−(x−p)+q
y=−x−5+3
m: y=−x−2
20 gru 18:59
20 gru 19:11