liczby rzeczywiste
xxv: Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b, dla których zachodzi nierówność:
a2−b2=24
rozpisałam to tak ale nie wiem co dalej:
(a−b)(a+b)=24
mogę prosić o pomoc?
17 gru 15:55
ABC:
rozważaj przypadki np a−b=2 , a+b=12 i patrz kiedy rozwiązanie będzie w liczbach naturalnych
tutaj a=7 b=5 czyli ok
17 gru 15:57
xxv: a mi się zgadzam ale czemu wyszło b=5?
jak zrobiłam układ wyszło mi b= −5
a−b=12
a=b=12
a=12+b
12+2b=2
b= −5
17 gru 16:36
ABC: bo ty zrobiłaś inną parę a−b=12 , a+b=2 wtedy a=7 b=−5 i to odrzucasz bo jedna z liczb nie
jest naturalna
17 gru 16:39
xxv: czy to ma znaczenie czy zrobię a−b=12 i a+b=2 czy a+b=12 i a−b=2?
17 gru 16:41
xxv: Już rozumiem, dzięki
17 gru 16:42
ABC:
ma znaczenie bo musisz wszystkie możliwe rozkłady na czynniki rozpatrzyć
17 gru 16:45