prawdopodobienstwo pytanie
dziedziokson: kiedy stosowac wzor bayesa a kiedy wzor na prawdopodobienstwo warunkowe bo sa calkiem inne a
nie moge odroznic przypadkow kiedy ten a kiedy ten bo w obu sa jakies warunki do spelniania
17 gru 00:41
Min. Edukacji: Rozwiąż z 10(00..)zadan, to zrozumiesz
17 gru 03:52
Dziedzikson: A czy ktoś nie mógłby uchylić rąbka tajemnicy? Bo już mi mało czasu do matury zostało
17 gru 11:25
17 gru 11:33
Dziedzikson: Widziałem ta stronę ale ja nie widzę Bardzo różnicy w tych wzorach bo tu i tu musi się coś
wydarzyć żeby zaszło to zdarzenie
17 gru 11:40
ABC: przecież Bayesa działa w drugą stronę niż warunkowe popatrz na położenie liter A , B w tych
wzorach
wbij w google: prawdopodobieństwo a priori a posteriori
17 gru 16:43
dziedzikson: no ale jak są różne zadania to w obu jest pytanie o mozliwosc wystapienia jakiegos czynnika gdy
inny jest podany ze wystapil i raz sie uzywa bayesa raz warunkowe i nie wiem nigdy ktorego
uzyc
17 gru 16:55
17 gru 17:01
dziedzikson: widzialem ale nie bardzo wiem jak po przeczytaniu zadania wiedziec ktorego wzoru uzyc
17 gru 17:30
Min. Edukacji: to juz nie pojmiesz tego, skup sie na prostszych rzeczach
18 gru 12:11
18 gru 12:42
getin:
Ja uważam że nawet nie musisz tych wzorów znać
Przeczytaj treść zadania i oceń, które zdarzenie się zdarzyło na pewno. Skoro zdarzyło się na
pewno, możemy je pominąć przy obliczaniu prawdopodobieństwa
Słowa klucze do oceniania, które zdarzenie zdarzyło się na pewno:
− jeśli wiadomo, że (...)
− pod warunkiem, że (...)
− przy założeniu, że (...)
− jeśli (...)
Przykład:
Do dyspozycji są dwie kostki − pierwsza jest idealnie symetryczna, a druga podpiłowana tak, że
| | 1 | |
prawdopodobieństwo wyrzucenia na niej szóstki wzrosło do |
| . Wykonane zostały dwa rzuty, |
| | 5 | |
przy losowym wyborze kostek i
wypadły dwie szóstki. Jakie jest prawdopodobieństwo tego,
że rzucono oszukiwaną kostką?
Z tej treści wiadomo że (na pewno) wypadły dwie szóstki.
Moja interpretacja zadania jest taka, że można było rzucać:
| | 1 | | 1 | |
− najpierw oszukaną, później symetryczną, (prawdopodobieństwo dwóch szóstek |
| * |
| = |
| | 5 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
− najpierw symetryczną, później oszukaną, (prawdopodobieństwo dwóch szóstek |
| * |
| = |
| | 6 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− dwa razy oszukaną, (prawdopodobieństwo dwóch szóstek |
| * |
| = |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− dwa razy symetryczną (prawdopodobieństwo dwóch szóstek |
| * |
| = |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 36 | |
| | 1 | |
Suma tych prawdopodobieństw pełni rolę zdarzenia pewnego, więc tak jakby |Ω| = |
| + |
| | 30 | |
Zdarzenia sprzyjające to takie, przy których pojawia się choć jeden rzut oszukaną kostką: |A| =
| | |A| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Szukane prawdopodobieństwo to P(A) = |
| = U{ |
| + |
| + |
| }{ |
| + |
| | |Ω| | | 30 | | 30 | | 25 | | 30 | |
Przy interpretacji treści zadania takiej, którą przedstawiono w linku
https://eszkola.pl/matematyka/wzor-bayesa-5614.html
uwzględniono tylko
dwie sytuacje:
| | 1 | | 1 | |
− dwa razy rzucono oszukaną kostką (wtedy prawdopodobieństwo dwóch szóstek |
| * |
| = |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
− dwa razy rzucono symetryczną kostką (prawdopodobieństwo dwóch szóstek |
| * |
| = |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
Wtedy tak jakby |Ω| = |
| + |
| traktujemy jako zdarzenie pewne |
| | 25 | | 36 | |
| | 1 | |
|A| = |
| jako zdarzenie sprzyjające |
| | 25 | |
| | |A| | | | | 36 | |
P(A) = |
| = |
| co daje wynik |
| czyli 0,59 w |
| | |Ω| | | | | 61 | |
przybliżeniu
18 gru 14:56
kaszojad: Prawdopodobieństwo warunkowe to jeżeli masz obliczyć prawdopodobieństwo tego, że coś się
wydarzy pod warunkiem, że wydarzy się inne zdarzenie
w zadaniach np.
− prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie wypadł orzeł
jeżeli było 9 orłów w tych
15 rzutach (symetryczną monetą)?
−prawdopodobieństwo, że wypadnie parzysta liczba oczek (na symetrycznej kostce)
pod`warunkiem, że musi wypaść powyżej 3 oczek?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wzór Bayesa −
w zadaniach np.
− jeżeli masz 30% na spotkanie zająca w lesie i 20% na spotkanie zająca w każdym innym
miejscu to jeżeli spotkałeś dwa zające to jakie jest prawdopodobieństwo, że jesteś w lesie?
− jeżeli masz dwa pudełka − w jednym 2 białe kule i 1 czarna, a w drugim 2 czarne kule i
1 biała to jeżeli wylosowałeś białą kulę jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi ona z
pierwszego pudełka?
− jeżeli masz dwie kostki −niesymetryczną, gdzie wylosowanie czwórki ma
prawdopodobieństwo 1/7 i symetryczną gdzie wylosowanie każdej liczby oczek jest równe 1/6 i
wybierzesz losową kostkę, rzucisz nią trzy razy i wylosujesz trzy razy czwórkę to jakie jest
prawdopodobieństwo, że rzucałeś niesymetryczną kostką?
to się trochę różni, da się to zauważyć

18 gru 14:59