matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo pytanie dziedziokson: kiedy stosowac wzor bayesa a kiedy wzor na prawdopodobienstwo warunkowe bo sa calkiem inne a nie moge odroznic przypadkow kiedy ten a kiedy ten bo w obu sa jakies warunki do spelniania
17 gru 00:41
Min. Edukacji: Rozwiąż z 10(00..)zadan, to zrozumiesz
17 gru 03:52
Dziedzikson: A czy ktoś nie mógłby uchylić rąbka tajemnicy? Bo już mi mało czasu do matury zostało
17 gru 11:25
17 gru 11:33
Dziedzikson: Widziałem ta stronę ale ja nie widzę Bardzo różnicy w tych wzorach bo tu i tu musi się coś wydarzyć żeby zaszło to zdarzenie
17 gru 11:40
ABC: przecież Bayesa działa w drugą stronę niż warunkowe popatrz na położenie liter A , B w tych wzorach wbij w google: prawdopodobieństwo a priori a posteriori
17 gru 16:43
dziedzikson: no ale jak są różne zadania to w obu jest pytanie o mozliwosc wystapienia jakiegos czynnika gdy inny jest podany ze wystapil i raz sie uzywa bayesa raz warunkowe i nie wiem nigdy ktorego uzyc
17 gru 16:55
17 gru 17:01
dziedzikson: widzialem ale nie bardzo wiem jak po przeczytaniu zadania wiedziec ktorego wzoru uzyc
17 gru 17:30
Min. Edukacji: to juz nie pojmiesz tego, skup sie na prostszych rzeczach
18 gru 12:11
kaszojad: https://www.youtube.com/watch?v=TjCEPdR3VV0 https://matematykaszkolna.pl/forum/415541.html @dziedzikson to podaj jakiś przykład zadania, w którym nie masz pojęcia od czego zależy wzór który masz wybrać
18 gru 12:42
getin: Ja uważam że nawet nie musisz tych wzorów znać Przeczytaj treść zadania i oceń, które zdarzenie się zdarzyło na pewno. Skoro zdarzyło się na pewno, możemy je pominąć przy obliczaniu prawdopodobieństwa Słowa klucze do oceniania, które zdarzenie zdarzyło się na pewno: − jeśli wiadomo, że (...) − pod warunkiem, że (...) − przy założeniu, że (...) − jeśli (...) Przykład: Do dyspozycji są dwie kostki − pierwsza jest idealnie symetryczna, a druga podpiłowana tak, że
 1 
prawdopodobieństwo wyrzucenia na niej szóstki wzrosło do

. Wykonane zostały dwa rzuty,
 5 
przy losowym wyborze kostek i wypadły dwie szóstki. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że rzucono oszukiwaną kostką? Z tej treści wiadomo że (na pewno) wypadły dwie szóstki. Moja interpretacja zadania jest taka, że można było rzucać:
 1 1 
− najpierw oszukaną, później symetryczną, (prawdopodobieństwo dwóch szóstek

*

=
 5 6 
 1 

)
 30 
 1 1 
− najpierw symetryczną, później oszukaną, (prawdopodobieństwo dwóch szóstek

*

=
 6 5 
 1 

)
 30 
 1 1 1 
− dwa razy oszukaną, (prawdopodobieństwo dwóch szóstek

*

=

)
 5 5 25 
 1 1 1 
− dwa razy symetryczną (prawdopodobieństwo dwóch szóstek

*

=

)
 6 6 36 
 1 
Suma tych prawdopodobieństw pełni rolę zdarzenia pewnego, więc tak jakby |Ω| =

+
 30 
 1 1 1 

+

+

30 25 36 
Zdarzenia sprzyjające to takie, przy których pojawia się choć jeden rzut oszukaną kostką: |A| =
 1 1 1 

+

+

30 30 25 
 |A| 1 1 1 1 
Szukane prawdopodobieństwo to P(A) =

= U{

+

+

}{

+
 |Ω| 30 30 25 30 
 1 1 1 

+

+

}
 30 25 36 
Przy interpretacji treści zadania takiej, którą przedstawiono w linku https://eszkola.pl/matematyka/wzor-bayesa-5614.html uwzględniono tylko dwie sytuacje:
 1 1 
− dwa razy rzucono oszukaną kostką (wtedy prawdopodobieństwo dwóch szóstek

*

=
 5 5 
 1 

)
 25 
 1 1 
− dwa razy rzucono symetryczną kostką (prawdopodobieństwo dwóch szóstek

*

=
 6 6 
 1 

)
 36 
 1 1 
Wtedy tak jakby |Ω| =

+

traktujemy jako zdarzenie pewne
 25 36 
 1 
|A| =

jako zdarzenie sprzyjające
 25 
 |A| 
1 

25 
 36 
P(A) =

=

co daje wynik

czyli 0,59 w
 |Ω| 
1 1 

+

25 36 
 61 
przybliżeniu
18 gru 14:56
kaszojad: Prawdopodobieństwo warunkowe to jeżeli masz obliczyć prawdopodobieństwo tego, że coś się wydarzy pod warunkiem, że wydarzy się inne zdarzenie w zadaniach np. − prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie wypadł orzeł jeżeli było 9 orłów w tych 15 rzutach (symetryczną monetą)? −prawdopodobieństwo, że wypadnie parzysta liczba oczek (na symetrycznej kostce) pod`warunkiem, że musi wypaść powyżej 3 oczek? −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Wzór Bayesa − w zadaniach np. − jeżeli masz 30% na spotkanie zająca w lesie i 20% na spotkanie zająca w każdym innym miejscu to jeżeli spotkałeś dwa zające to jakie jest prawdopodobieństwo, że jesteś w lesie? − jeżeli masz dwa pudełka − w jednym 2 białe kule i 1 czarna, a w drugim 2 czarne kule i 1 biała to jeżeli wylosowałeś białą kulę jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi ona z pierwszego pudełka? − jeżeli masz dwie kostki −niesymetryczną, gdzie wylosowanie czwórki ma prawdopodobieństwo 1/7 i symetryczną gdzie wylosowanie każdej liczby oczek jest równe 1/6 i wybierzesz losową kostkę, rzucisz nią trzy razy i wylosujesz trzy razy czwórkę to jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucałeś niesymetryczną kostką? to się trochę różni, da się to zauważyć
18 gru 14:59