czy wektory są
xyz: Czy wektory
a [1, 1,2, 2]
b [2,0,1,0]
c [3,5,0,10]
d [0,1, 1,2]
są liniowo niezależne?
16 gru 16:17
ABC:
wklep do kalkulatora wyznaczników wyznacznik 4x4 i będziesz wiedział
16 gru 17:03
Min. Edukacji: Widział kto czwarty wymiar?😱
16 gru 19:28
Mariusz:
α(1,2,3,0)+β(1,0,5,1)+γ(2,1,0,1)+δ(2,0,10,2) = (0,0,0,0)
α+β+2γ+2δ=0
2α+γ=0
3α+5β+10δ=0
β+γ+2δ=0
γ=−2α
−3α+β+2δ=0
3α+5β+10δ=0
−2α+β+2δ=0
γ=−2α
β=−2δ
−2α=0
α=0
β=−2δ
γ=0
δ=δ
Ostatnia kolumna jest równa podwojonej drugiej kolumnie więc wektory nie są liniowo niezależnie
α(1,2,3,0)+β(1,0,5,1)+γ(2,1,0,1)+δ(2,0,10,2) = (0,0,0,0)
Wektory byłyby liniowo niezależne jeżeli powyższą równość można otrzymać
tylko obierając za skalary α, β,γ,δ wartości równe zero
16 gru 22:11