matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wyznaczanie macierzy
Krokodyl:
Dane są macierze nieosobliwe A i B oraz macierz X, A
−1
XB + I = A
−1
a) Wyznacz macierz X b) Oblicz X dla A = −2 0 1 1 i B = − 2 3 −1 2
15 gru 21:03
kerajs:
A
−1
XB = A
−1
−I XB = A(A
−1
−I) XB=I−A X=(I−A)B
−1
16 gru 00:16