układ równan
hejak: Jeśli Magdzie wykonanie pewnej pracy zajmuję 15h, a Jankowi tesj samej pracy 20h.
To w ile wykonają ta prace razem? Jak to zrobić za pomocą układu równań
15 gru 17:16
kerajs:
| | 4 | |
Autor pewnie oczekuje wyniku: 8 |
| h , jednak bez odpowiednich założeń nie będzie to |
| | 7 | |
prawda. Jest pełno przykładów prac gdzie współdziałanie wcale jej znacząco nie skraca lub
wręcz przeciwnie.
15 gru 17:50
kaszojad: y−praca x− liczba godzin
w 5h magda wykona 5/15 y a Janek 5/20 y
w x h magda wykona x/15*y a janek x/20*y
x/15*y+x/20*y=y
y(x/15+x/20)=y
x/15+x/20 = 1 /*300
20x+15x=300
35x=300
x=300/35= 8 i 20/35 =8 i 4/7
15 gru 18:02
kaszojad: | | x | | x | |
jakby co to pisząc x/15 * y miałam na myśli |
| *y a nie |
| |
| | 15 | | 15*y | |
15 gru 18:03
kaszojad: @kerajs a masz pomysł jak to zrobić układem równań?
15 gru 18:05
kerajs:
V
M − szybkość pracy Magdy
V
J − szybkość pracy Janka
p − praca do wykonania
Układ:
Dodaję równania:
16 gru 00:12