Korean Math Olympiad
kaszojad:

jak to zrobić?
15 gru 17:09
ABC:
od azjactyckich zadań trzymaj się z daleka , ich jest tyle miliardów i wzrastają w takim
terrorze że my dekadencja z Europy nie mamy z nimi szans
15 gru 17:16
kaszojad: 
ale da się je rozwiązać?
15 gru 17:18
kaszojad: @ABC wiem, że azjatyckie ale proszę o rozwiązanie
15 gru 17:28
ABC: ale jakimi metodami ma być to rozwiązanie?
to olimpiada dla 13 latków czy 18 latków?
15 gru 17:30
kaszojad: nie wiem:( jakkolwiek, żeby wyszło to najważniejsze
15 gru 17:30
kaszojad: może to jest jakieś głupie zadanie i go się nie da rozwiązać
15 gru 17:44
ABC: da się , tylko myślę jak to zrobić na poziomie szkoły podstawowej
15 gru 17:53
kaszojad: w sensie ja jestem w szkole podstawowej, ale moja wiedza trochę wykracza poza ten poziom bo ja
uczę się do olimpiad
15 gru 17:56
ABC:
dobra da się elementarnie z użyciem faktów:
−suma kątów w trójkącie 180 stopni
−naprzeciwko równych boków leżą równe kąty
−naprzeciwko równych kątów leżą równe boki
− twierdzenie o kącie zewnętrznym trójkąta
trzeba coś dorysować tu i tam
15 gru 18:07
kaszojad: mogłabym prosić o rysunek gdzie konkretnie przypadają te równe boki i równe kąty?
15 gru 19:17
ABC: nie , masz pomyśleć , uwierz mi wychowałem paru olimpijczyków , czytanie gotowych rozwiązań nie
rozwinie cię
15 gru 19:52
kaszojad: wychodzi mi, że ten kąt to 45 stopni a na rysunku nie wygląda, żeby ten trójkąt był
prostokątny:(
15 gru 21:45
kaszojad: a nie, 45 to nie bedzie dobra odpowiedz. to jak uda mi się to zrobić to dam znać
15 gru 22:22
kaszojad: @ABC a mogę jakąś wskazówkę, bo bardzo dużo nad tym myślałam i co chwilę wychodzi mi inaczej:(
teraz mi wyszło, że ten kąt to 60 stopni
16 gru 14:37
16 gru 15:09
kaszojad: aaaa czyli α=30
16 gru 15:20
kaszojad: @Ambroży z fabryki noży dziękuję bardzo a ja tyle czasu zmarnowalam na to zadanie:(
16 gru 15:22
kaszojad:

16 gru 15:32
kaszojad: tylko że zapomniałam narysować, że w tym trójkącie 15,15,150 ten jeden odcinek jest identyczny
jak drugi
16 gru 15:34
Ambroży z fabryki noży:
16 gru 15:59
Mila:

ΔBEC− Δrównoboczny o boku 2a
|∡ABC|=105
o
α=30
o
19 gru 20:56
ABC: też ładnie
19 gru 21:06
Mila:
19 gru 22:05
Mila:
To dla
kaszojadki
19 gru 22:06
kaszojad: @Mila dziękuję serdecznie
19 gru 23:02