konkurs kuratora 2022/2023 rejonowy
kaszojad: Z trzech identycznych trójkątów prostokątnych równoramiennych zbudowano trapez równoramienny.
Pole tego trapezu jest równe 108cm2.
P/F Ramię trapezu ma długość 6√2
P/F Dłuższa podstawa trapezu ma długość 12cm
P/F Wysokość trapezu ma długość 6cm
czy mógłby ktoś to narysować?
14 gru 19:39
a7: a już jest po konkursie?
14 gru 19:51
kaszojad: tak:(
14 gru 19:51
a7:
14 gru 19:55
kaszojad:

| | a√2 | | 1 | | 6a2 | |
Ptrapezu=(a√2+a√2+a√2)* |
| * |
| = |
| =108 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
6a
2=432
a
2=72
a=√72=6√2
a√2=12
2√2=24
1.P
2.F
3.P

może tak być
14 gru 19:56
a7: chyba PFP
14 gru 19:56
kaszojad: niestety nie udało mi się na konkursie:(
14 gru 19:57
a7: moim zdaniem tak
14 gru 19:57
a7: szkoda, czas stres i nerwy grają rolę...
14 gru 19:58
kaszojad: :( a już etap szkolny miałam za sobą, to był już drugi, rejonowy
14 gru 19:58
an: która to klasa
14 gru 20:30
kaszojad: dla jakiej klasy jest ten konkurs? jest dla klas ósmych, ja jestem w siódmej, więc próbuję
jeszcze raz w przyszłym roku
14 gru 20:34