Szybkie pytanko
Tethrak: Chcialbym sie jedynie upewnić.
lim xsgn(x) nie istnieje?
x−>0
14 gru 14:35
ABC:
istnieje i wynosi 0 , czemu ma nie istnieć ?
14 gru 14:38
Tethrak: Hmmm. Czyli jednak wersja druga.
No bo tak z wykresu rzeczywiscie wychodzi, ze istnieje, ale nie wiem, jaki blad mam we
| | x | |
wnioskowaniu granicy lewo i prawostronej z x |
| |
| | |x| | |
Gdy damy lewostronna to wychodzi −x a przy prawostronnej samo x.
Tutaj chodzi mi o znak, ktory wyjdzie z modulu.
14 gru 17:09
ABC: nie czaję co ci nie pasuje bo mi wszystko pasuje, jak już chcesz dokładnie ze znakami to:
limx→0− xsgnx=limx→0− −x= −(−0)=+0
limx→0+ xsgnx=limx→0+ x=+0
czyli i z jednej i z drugiej strony dąży do zera wartościami dodatnimi
14 gru 17:22
. :
| | x | | x2 | |
Skoro zapisales: x* |
| no to lecimy dalej = |
| = |
| | |x| | | |x| | |
| | (|x|)2 | |
= |
| = |x| − − − > 0+ |
| | |x| | |
14 gru 17:33
Mila:

1)x<0 to sgn(x)=−1
x=0 to sgn(0)=0
x>0 to sgn(x)=1
wniosek :
y=x*sgn(x)=|x|
granica: g=0
pochodna nie istnieje
14 gru 20:16
Mila:
w x=0
14 gru 20:17
Tethrak: Okej. Już wszystko jasne.
Źle to przemyślałem.
14 gru 20:37
Tethrak: Dziena
14 gru 20:38