Próbna matura podstawowa CKE
getin: Próbna matura podstawowa CKE:
https://static2.cke.gov.pl/PROBNY_EGZAMIN_MATURALNY/2022_DIAG/Matematyka/MMAP-P0-100-2212.pdf
Bardziej zróżnicowali poziom zadań − znajdziemy więcej łatwych zadań niż dotychczas: 2, 5, 7.1,
7.2, 11, 12, 16, 19, 21, 28, 32. Dzięki takim zadaniom utrzymają zdawalność ze starej matury
i więcej trudnych lub dziwnych (nietypowych) które mogły zaskoczyć: 8, 9, 14, 18, 23, 26, 29,
33
Mniej takich standardowych zadań (m.in. brak standardowej nierówności kwadratowej, brak
typowego równania wymiernego, brak równania wielomianowego, nie ma zadań z prawdopodobieństwa
(!), mało geometrii analitycznej, więcej planimetrii)
Wg mnie gdy podobna matura będzie w maju, to zdawalność pozostanie mniej więcej na starym
poziomie, ale mniej osób będzie miało wyniki 60%+ (mediana ulegnie zmniejszeniu)
14 gru 14:35
getin:
No i zad. 18 nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych bo minimalna wartość wyrażenia
| | 1 | | 1 | |
|
| + |
| wynosi 4 |
| | sin2α | | cos2α | |
14 gru 14:43
chichi:
| 1 | | 1 | | 16 | |
| + |
| = |
| |
| sin2(x) | | cos2(x) | | 9 | |
| sin2(x)+cos2(x) | | 16 | |
| = |
| |
| sin2(x)cos2(x) | | 9 | |
| 1 | | 16 | |
| = |
| / √... , x ∊ (0,90o) |
| [sin(x)cos(x)]2 | | 9 | |
14 gru 14:58
chichi:
wskaż błąd.
14 gru 14:58
ABC: no i pomnóż przez 2
2sin x cos x=3/2
sin 2x=3/2 >1
i co ciekawe wszystkie cztery odpowiedzi prowadzą do liczb zespolonych , ciekawe czy to
specjalnie czy ktoś olał sprawę
14 gru 15:00
chichi:
rzeczywiści! minimum jakie przyjmuje to wyrażenie to 4, więc polecenie jest do dupy

na poprzedniej maturze od cke tez znalazłem bubla, jak wrócę do domu to go odnajdę i tu wrzucę
14 gru 15:04
chichi:
a wiecie może kiedy pojawią się te arkusze z operonu w sieci?
14 gru 15:10
ABC:
a jaki chcesz arkusz z operonu to ci wrzucę ?
mam nową maturę podstawę i rozszerzenie i stare rozszerzenie
14 gru 15:17
Alaias: A zadanie 23 jak rozwiązać?
14 gru 15:34
Alaias: Z podobieństwa trójkątów i taki wynik 48/7 Wam wychodzi...
14 gru 16:11
getin:
Zad. 23:
Niech szukana długość boku rombu wynosi a
Z podobieństwa ΔACD ~ ΔEHD
| 16 | | DC | | 16*DH | |
| = |
| czyli DC = |
| |
| a | | DH | | a | |
Z podobieństwa ΔBCD ~ ΔGCH
| 12 | | DC | | 12*HC | |
| = |
| czyli DC = |
| |
| a | | HC | | a | |
| | 16*DH | | 12*HC | |
Przyrównując prawe strony równań DC = |
| i DC = |
| , otrzymujemy 16*DH = 12*HC |
| | a | | a | |
| | 3 | | 7 | |
Wstawiając to do równości DH + HC = DC, otrzymamy |
| HC + HC = DC, stąd DC = |
| HC |
| | 4 | | 4 | |
| | 12*HC | |
Wstawiamy to do DC = |
| , otrzymamy: |
| | a | |
dzielimy obustronnie przez HC
14 gru 16:17
chichi:
w sumie to oba bym zobaczył, wrzucisz tu na forum czy podać Ci mój e−mail address?
14 gru 16:31
ABC:
wrzucę na jakąś wrzutę i dam tutaj link
14 gru 16:32
chichi:
okej, dziękuję
14 gru 16:32
14 gru 17:28
14 gru 17:30
chichi:
dzięki raz jeszcze, wieczorem zerknę do nich, a Ty co myślisz o poziomie arkuszy?
14 gru 18:12
ABC:
Zróżnicowany ten Operon ale bym powiedział że łatwiejszy niż w legendarnych swoich latach

,
zobaczymy co CKE pokaże na rozszerzeniu .
14 gru 18:18
Mila:
Zadanie 23 może sprawiać trudność słabszym uczniom.
Wynik to połowa średniej harmonicznej dł. przekątnych i zadanie łatwe dla tych
co będą pisać rozszerzona maturę.
14 gru 18:49
Lech:
Czy ktoś ma link do podstawy Operon?
14 gru 21:48
ABC:
ja mam ten arkusz na dysku a co cię interesuje?
14 gru 21:58
chichi:
ten arkusz z rozszerzenia po szkole podstawowej, to się nadaje, ale dla uczniów z podstawy...
14 gru 22:12
ABC: no jak na operona to dosyć łatwy jest , a z kolei CKE wydała w pażdzierniku zestaw 30 zadań do
rozszerzenia to tam jest w niektórych poziom olimpijski bym powiedział
14 gru 22:19
ABC:
Rodzaj dokumentu: Materiał dodatkowy
Zagadnienie: Zbiór zadań z matematyki
Egzamin: Egzamin maturalny
Przedmiot: Matematyka
Poziom egzaminu: Rozszerzony
Adresaci
dokumentu:
Nauczyciele matematyki
Uczniowie szkół ponadpodstawowych
Data publikacji
dokumentu: 14 października 2022 r
o to mi chodzi
14 gru 22:21
chichi:
powinien być poziom, ale bez przesady żeby z matury robić à la olimpiadę... jeszcze nie
widziałem zadań stamtąd, ale zerknę tam w wolnej chwili
14 gru 22:53
Mariusz:
Powyższe wyrażenie można zapisać za pomocą tangensa
| | sin2α | | | |
sin2α = |
| = |
| |
| | cos2α+sin2α | | | |
| | cos2α | | | |
cos2α = |
| = |
| |
| | cos2α+sin2α | | | |
| 1 | | 1 | | 1+tg2α | |
| + |
| = |
| + 1+tg2α |
| sin2α | | cos2α | | tg2α | |
Jeżeli teraz rozdzielimy ułamki to dostaniemy
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + 1 + 1 + tg2α |
| sin2α | | cos2α | | tg2α | |
| | 1 | |
a to jest kwadratem zupełnym (tgα + |
| )2 |
| | tgα | |
Teraz co dalej − granice na krańcach dziedziny , możliwe asymptoty , minimum lokalne ?
15 gru 11:53
chichi:
@Mariusz próbujesz znaleźć postać z której będzie widać to ograniczenie czy jak?
15 gru 12:43
Mariusz:
No właśnie jak najwygodniej byłoby pokazać że 4 jest minimum tego wyrażenia
Trzeba skorzystać z analizy czy można jakoś inaczej
15 gru 13:27
ABC:
Mariusz ty mnie czasem zadziwiasz normalnie

przecież tam wyżej chichi przekształcił to do postaci
| 1 | | 1 | |
| czyli |
| |
| (sinx*cosx)2 | | 14sin22x | |
i z tej postaci od razu widać że 4 jest minimum
15 gru 13:39
Mariusz:
Gdyby pokazać że
oraz
to można by się obyć bez metod analizy matematycznej
15 gru 13:42
ABC:
CKE wypuściło już odpowiedzi do zadań i w tym zadaniu ani słowa nie ma że kąt alfa ostry
spełniający te warunki nie istnieje
jest podane odpowiedź B i tyle
15 gru 13:46
Mariusz:
No dobrze spróbujmy dojść do postaci do której doszedł chichi
−1≤sin(2x)≤1
0≤sin
2(2x)≤1
15 gru 13:48
ABC:
no właśnie
15 gru 13:51
Mariusz:
"Mariusz ty mnie czasem zadziwiasz normalnie "
Wczorajsze urodziny były słodkie ale trzeźwe więc nie wiem czemu
Może dlatego że od dłuższego czasu mam problemy ze snem i to dlatego
mózg nie pracuje aż tak dobrze
15 gru 13:52
chichi:
ja to samo, chodzę na uczelnie pisać kolokwia po 3h snu, ale ostatnio kupiłem sobie melatonine
i bardzo pomaga w zasypianiu, może też spróbuj
15 gru 13:55
Mariusz:
Sen podzielony jest na fazy REM i Non REM (REM − Rapid Eye Movement)
i u mnie wybudzanie następuje w trakcie fazy REM zwłaszcza jeżeli się w tej fazie poruszę
15 gru 14:01
getin:
Tak, melatonina zmniejsza czas potrzebny na zaśnięcie. A wybudzanie to pewnie wynik
stresu/napięcia. Ja regularnie się wybudzam po ok. 4 godzinach snu, potem się zasypia jeszcze
na 2−3 godziny i tak mam od dawna
15 gru 20:36
ite:

mniej matematyki panowie, a sen spokojny życzliwie przyjdzie do was
i nie będzie chciał was opuścić...
16 gru 21:58