ala: rozwiaz:x2 +3>0
-x2-6x-9<0
2(x+5)(x-2)>0
4x2-12x+9>0
(5x+4)2<0
(x-1)2>0
-2x2+5x-9<0
22 lis 14:50
ala: pomocy ..potrzebuje rozwiazan chce tylko sprawdzic czy prawidlowo rozwiazuje

!
22 lis 14:52
Gosia: x2+3>0 każda liczba rzeczywista
-x2-6x-9<0 Δ=b2-4ac Δ=(-6)2-4*(-1)*(-9) Δ=36-36 Δ=0 x=-b/2a x=-3 xnależy do
rzeczywistych z wyjątkiem -3
2(x+5)(x-2)>0 (2x+10)(x-2)>0 2x2-4x+10x-20>0 2x2+6x-20>0 Δ=62-4*2*(-20) Δ=196
x1= -b-√Δ/2a x=-6-√196/4 x=-5 x=-b+√Δ/2a x=-6+√196/4 x= 2
x należy do (-∞,-5)suma(2,+∞)
4x2-12x+9>0 Δ=(-12)-4*4*9 Δ=144-144 x=12/8 x=1,5 x nalez do rzeczywistycz z wyjatkiem
1,5
(5x+4)2<0 25x2+40x+16<0 Δ=402-4*25*16 Δ=1600-1600 x=-40/50 x=-0,8 brak rozwiązania
(x-1)2>0 x2-2x+1>0 Δ=(-2)2-4*1*1 Δ=4-4 Δ=0 x=2/2 x=1 x należy do rzeczywistych z
wyjątkiem 1
-2x2+5x-9<0 Δ=52-4*(-2)*(-9) Δ= 25-72 Δ=-47 x należy do rzeczywistych
22 lis 17:30