Znajdź kąt
Grabowska:
10. Dwukrotnie rzucono ciało z tą samą prędkością początkową. Gdy wyrzucono je pod katem a1=15
uzyskano dwukrotnie
mniejszy zasięg niż przy kacie wyrzucenia α2. Ile wynosi kąt a2?
12 gru 21:42
Malina:
12 gru 21:45
Aruseq: Skoro uzyskało dwukrotnie mniejszy zasięg, to pozioma składowa jego prędkości początkowej
musiała być 2 razy mniejsza. Skorzystaj z tego, że poziomą składową prędkości wyznaczymy ze
wzoru: vp=v*cosα
12 gru 22:19
Grabowska : Nie pojmuje trochę
12 gru 22:21
Aruseq: v
p1=2v{p2}
v*cos15
o=2v*cosα
2
cos15
o=2cosα
2
12 gru 22:25