Prawdo
Justyna: Zabawa polega na losowaniu kul z wybranej skrzyneczki. Gracz wygrywał,jesli wsrod wylosowanych
przez niego kul była dokładnie jedna kula biała. Zosia losowała jedną kulę ze skrzyneczki, w
której było 10 kul białych i 20 czarnych. Jacek natomiast wybrał losowanie 2 kul ze
skrzyneczki, w której bylo 10 kul białych i 30 czarnych. najpierw losował 1 kule , odłozył ja
na bok i losował kolejną.
Które z dzieci wybrało wariant losowania z większym prawdopodobieństwem wygranej?
12 gru 21:17
getin:
| | 10 | | 1 | |
Zosia: |Ω| = 10+20 = 30, |A| = 10, P(A) = |
| = |
| |
| | 30 | | 3 | |
| | | | 39*40 | | | | | | 300 | |
Jacek: |Ω| = | = |
| = 780, |A| = | * | = 300, P(A) = |
| |
| | | 2 | | | | 780 | |
| 5 | | 1 | |
| > |
| więc Zosia wybrała wariant z większym prawdopodobieństwem wygranej |
| 13 | | 3 | |
12 gru 21:33
getin:
*oczywiście Jacek wybrał wariant z większym prawdopodobieństwem, pomyliło mi się
12 gru 21:34