matematykaszkolna.pl
Dziwne ocenianie getin: Czy jest coś dziwnego z tym, że rozwiązanie takiego zadania |3−22| − |4−32| w taki sposób (3−22) − (−4+32) = 3−22 + 4 − 32 = 7 − 52 zostało ocenione tylko na 1,5/3 pkt ? Na argument, że powyższy sposób zakończył się poprawnym wynikiem nauczycielka oceniająca kartkówkę powiedziała, że to jest niezgodne z tym co było w książce W książce (Nowa Era, podręcznik dla 1 kl. zakres rozszerzony) była tylko definicja wartości bezwzględnej, że |x| w klamerce: x dla x≥0 oraz −x dla x<0 |3,5| = 3,5 |−3,5| = −(−3,5) = 3,5 |1−2| = 2−1 Mam wrażenie że nie pasuję już do dzisiejszych standardów matematycznych. Niby poprawnie uczę, a jednak moi uczniowie nie zaliczają sprawdzianów, albo ciągle mają ucięte punkty za nie wiadomo co
12 gru 20:57
Aruseq: Przecież jest to normalny sposób rozwiązania tego typu zadania
12 gru 21:00
mat: Jak najbardziej jest ok 3/3 pkt
12 gru 21:02
getin: A no właśnie, też mi się tak wydawało. Może to przez to że ta nauczycielka ma 24 lata i pracuje dopiero od września tego roku w szkole
12 gru 21:03
Aruseq: W sensie nie widzę elementu, który mógłby zostać uznany za "błędny"
12 gru 21:04
ite: Może za błąd został uznany brak wyjaśnianego przejścia pomiędzy wyrażeniem z wartością bezwzględną a tym po jej opuszczeniu? 3−22=98≥0 więc |3−22| = 3−22 ale 4−32<0 więc |4−32| = −4+32
12 gru 21:16
mat: to juz jest czepialstwo, rozwiazanie istotnie wskazuje ze osoba rozwiazująca wiedziala o co chodzi
12 gru 21:18
chichi: sposób jest poprawny, ale może brakować małego uzasadnienia, aczkolwiek po przebiegu rozwiązania widać, ze uczeń wie co robi, więc dałbym 3/3
12 gru 21:19
Mila: 3/3 − Uczeń w pamięci ocenił znak w wyrażeniu pod wartością bezwzględną.
12 gru 21:20
getin: Najgorsze jest że za cały sprawdzian, od 8 pkt był dopuszczający Uczeń miał 7,5 pkt więc ndst Gdyby za to zadanie było 3/3, to wtedy zamiast 7,5pkt byłoby 9 pkt czyli pewnie byłaby ocena 2+ Dla mnie jest to chamskie obniżanie punktów, być może z premedytacją
12 gru 21:26
ABC: a gdzie uczeń udowodnił że 3−22>0 oraz 4−32<0 ? ja jestem łagodnie oceniający i daję za coś takiego 3,5/5 ale moje koleżanki dają 50% podobnie jak tamta nauczycielka
12 gru 23:20
chichi: w sensie jakby według mnie są dwie różne perspektywy, jedna to taka, ze jeśli uczniowie poznają dopiero ten temat, definicje wartości bezwzględnej i nie jest tak oczywiste dla nauczyciela czy uczeń rzeczywiście wie dlaczego tak należało opuścić moduł, a co innego gdy takie coś pojawiłoby się przy okazji rozwiązywania arkusza rozszerzonego przez ucznia 4 LO tak samo jakby uczeń dopiero co poznający własności funkcji kwadratowej, dokonywałby rozkładu trójmianu na czynniki z wykorzystaniem wzorów Viete'a, gdy uczniowie już są biegli (na rozszerzeniu) rozkładają takie trójmiany w głowie, bez użycia wyróżnika i wtedy uznawane jest to za normalne, no ale na podstawie gdy poznajemy dopiero co funkcje i jej własności, byłoby to dziwne gdyby dokonywali takich rozkładów, więc no... emotka
13 gru 00:14
getin: Ja robiłem z tym uczniem zadania tego typu 21−4521+45 więc takie które są w temacie zadania uznał za banalne i uznał że nie musi nic udowadniać. No cóż, trzeba się przyzwyczaić do sposobu oceniania
13 gru 07:32
chichi: |3 − 22| − |4 − 32| = ... > 0 < 0 myślę, że wystarczyłoby dodać takie cuś pod liczbami w modulach, a już by zasygnalizował skąd to opuszczenie i po problemie emotka
13 gru 10:41