może rysunek tego nie oddaje, ale:
z pitagorasa
a2+a2=82
2a2=64
a2=32
a=√32=4√2
Trójkąt ABC to trójkąt 45,45,90, w którym przeciwprostokątna to x√2 (x to długość boku kwadratu
ABCD)
a=x√2=8
x√2=8
| 8 | 8 | √2 | ||||
x= | = | * | =4√2 | |||
| √2 | √2 | √2 |
| a2 | ||
P□= | ( liczymy jak w rombie) | |
| 2 |
trójkąt ACG jest prostokątny równoramienny 90,45,45
z Pitagorasa a2+a2=82
2*a2=64
a2=32
a=√32=4√2
ponieważ podstawa jest kwadratem, a |AC| to przekątna tego kwadratu i dzieli go na dwa
przystające trójkąty prostokątne równoramienne
z zależności trójkąta 45, 45, 90 przeciwprostokątna to x√2
x√2=4√2=a
x=4
Pp=42=16