rozwiązania równania
kaszojad: 1. Równanie 6x2−13x+5=0 :
a) ma dwa rozwiązania
b) nie ma rozwiązań
c) ma trzy rozwiązania
d) ma jedno rozwiązanie
2.Rozwiązaniem równania −3x2+2x+1=0 są liczby:
a)nie ma rozwiązań
b) −13 i 1
c) 13 i −1
d) −16 i 1
12 gru 18:19
Ble ble ble:
i w czym tkwi problem
12 gru 18:20
kaszojad: nie wiem jak to zrobić
12 gru 18:22
Ble ble ble:
1) Δ =

2)
W(x) = −3x
2 + 2x + 1
W(1) =

w takim razie która odpowiedź odpada?
W(−1/3) =

w takim razie która odpowiedź odpada?
I jaka odpowiedź zostaje
12 gru 18:23
Ble ble ble:
(1) inne podejście:
W(x) = 6x
2 − 13x + 5
W(0) = 5 > 0
W(1) = −2 < 0
związku z tym która odpowiedź będzie
12 gru 18:26
kaszojad: a da się to rozwiązać bez delty, bo to zadania na początku podręcznika dla 1liceum, jeszcze nie
ma tam delty?
12 gru 18:27
kaszojad: a dzięki
12 gru 18:27
Ble ble ble:
i jakie odpowiedzi Ci wyszły

Hmmm ... a wyznaczanie wierzchołka paraboli miałaś
12 gru 18:39
kaszojad: nie:(
12 gru 18:50
kaszojad: ale po prostu nauczę się tego wierzchołka paraboli, dziękuję bardzo za pomoc
12 gru 18:51
Mila:
Bez delty:
1) Prosty przykład:
x
2+6x+2=0⇔
(x+3)
2−3
2+2=0
(x+3)
2=9−2>0
(x+3)
2=7
x+3=
√7 lub x+3=−
√7 −mamy dwa rozwiązania
x=
√7−3 lub x=−
√7−3
2)
Twój przykład:
6x
2−13x+5=0
| | 13 | | 13 | | 5 | |
(x− |
| )2−( |
| )2+ |
| =0 |
| | 12 | | 12 | | 6 | |
| | 13 | | 13 | | 5 | |
(x− |
| )2=( |
| )2− |
| >0 ( nie musisz tu ich liczyć |
| | 12 | | 12 | | 6 | |
zatem istnieją dwa rozwiązania.
3) W drugim zadaniu rozumujesz jak radzi
Ble i sprawdzasz, która para spełnia równanie,
albo tak:
−3x
2 + 2x + 1=0
| | 1 | | 4 | |
(x− |
| )2= |
| >0 istnieją dwa rozw. |
| | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
x− |
| = |
| lub x− |
| =− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 gru 21:10
Mila: ?
12 gru 21:38
kaszojad: Dziękuję bardzo bardzo
12 gru 21:43