Granica funkcji
Tertion: Utknąłem w pewnym momencie przy tym zadaniu.
lim (1x2 − 1sin2(x) )
Z x−> 0
Sprowadzic do wspolnego mianownika, potem de' l Hospital i dalej mi nie wychodzi...
12 gru 13:33
. :
Pokaż co tam robisz dokładnie.
Podejrzewam że trza zrobić podwójnego szpitala i to załatwi sprawę
12 gru 16:18
jc: | 1 | | 1 | | x | | x | | sin x − x | |
| − |
| = |
| ( |
| + 1) |
| |
| x2 | | sin2x | | sin x | | sin x | | x3 | |
| | sin x − x | | cos x − 1 | | −sin x | |
Hospital: lim |
| = lim |
| = lim |
| = − 1/6 |
| | x3 | | 3x2 | | 6x | |
wynik = −1/3
12 gru 17:18