Dowod
Lavar: Czy znacie jakis prosty dowod na te zaleznosc?
arctg(1x) + arctg(x) = π2
dla kazdego x>0
12 gru 11:41
Fałszywy 6-latek:
jeżeli masz ćwiczenia z analizy matematycznej to możesz udowodnić że pochodna funkcji
| | 1 | |
f(x)= arctg( |
| )+arctg(x) jest równa zero |
| | x | |
| | 1 | |
można też bezpośrednio z definicji arkusa i zależności tg(x)= |
| |
| | ctg x | |
12 gru 12:27
Lavar: Dobra, sprobuje.
Jesli cos mi nie wyjdzie, odezwe sie ponownie
12 gru 13:38
Lavar: Rozumiem istote sposobu z deefinicji, ale, co daje nam pochodna, ktora wyszla rowna 0?
Oznacza to, ze funkcja w pewnych przedziałach jest stala, ale jaki z tego wniosek?
13 gru 14:57
Fałszywy 6-latek: oblicz wartość funkcji w jakimś punkcie gdzie łatwo ją obliczyć
| | 1 | | π | | π | | π | |
f(1)=arctg |
| +arctg 1= |
| + |
| = |
| |
| | 1 | | 4 | | 4 | | 2 | |
stała w przedziale (0,+
∞) więc ta wartość będzie wszędzie przyjmowana w tym przedziale
13 gru 15:10
Lavar: W porządku, juz zrozumiałem.
Dzieki Ci za pomoc.
13 gru 15:27