Graniastosłup
Justyna: Krwaędż podstawy graniastosłupa

rawidłowego czworokątnego ABCDEFGH ma długość 2 a jego
wysokość 2
√2. Miara kąta nachylenia przekątnej EC graniastosłupa do płaszczyzny zawierającej
ścianę DCGH jest równa

?
Cosinus kąta EBG jest równy

12 gru 11:41
Justyna:
12 gru 13:23
Mila:

1)
p=a
√2
q=|HC|
W ΔECH:
q
2=a
2+h
2, q
2=4+8=12
α=30
o
2) W ΔEBG:
f=q
p
2=2f
2−2f
2cosβ
(2
√2)
2=2*12−2*12cosβ
dokończ
12 gru 20:37
Justyna: Dziękuje bardzo
12 gru 20:39
kaszojad: @Mila nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego jak jest nachylenie do płaszczyzny ściany DCGH to
wzięłaś przekątną HC?
12 gru 20:46
Aruseq: Tak działa kąt między prostą a płaszczyzną. Mamy przekątną EC i punkt E prostopadle "odbijamy"
na płaszczyznę DCGH, stąd ląduje on w punkcie H. Następnie łączymy punkt H i C i mamy szukany
kąt α
12 gru 20:48
kaszojad: dziekuję
12 gru 21:07