znajdź iloczyny kartezjańskie
marnystudent: Znaleźć iloczyny kartezjańskie A x B, B x A dla następujących zbiorów
A) A = {0,1}, B={1,2}
(0,1)(0,2)(1,1)(1,2)
B)
A= ∅ x B = {1 2 3}
tutaj rozumiem że jeśli A jest puste, to nie utworzymy z podanych zbiorów iloczynu
kartezjanskiego
C) A = {∅} x B = {1,2,3}
({∅},1)({∅},2)({∅},3)
a tutaj jeśli jedynym elementem zbioru A jest podzbiór, który zawiera element pusty, to
traktujemy
go jak normalną liczbę i rozpisujemy ze wzoru?
11 gru 23:31
Maciess: very good, tylko w B) to wynikiem po prostu zbiór pusty. Z definicji iloczyn kartezjanski to
zbiór par − w najgorszym wypadku nie utworzysz ani jednej pary, ale wtedy ten zbiór po prostu
jest pusty.
W C) elementem A jest zbiór pusty (i tu kropka) a nie jakies podzbiory co zawierają cos tam.
12 gru 00:07
chichi:
"A= ∅ x B = {1 2 3}"
chyba miało być A= ∅, B = {1 2 3}.
(1) iloczyn kartezjański dowolnego zbioru ze zbiorem pustym jest zbiorem pustym.
(2) "który zawiera element pusty" − czym jest element pusty?
A = {∅} − zbiór A jest singletonem zbioru pustego, czyli jego jedynym
elementem jest zbiór
pusty.
A = ∅ − zbiór A jest zbiorem pustym.
"traktujemy go jak normalną liczbę i rozpisujemy ze wzoru?"
intuicja dobrze podpowiada, ale nie jako liczbę, a element zbioru A
12 gru 00:13