geometria analityczna
xyz: Cześć, mógłby mi ktoś wytłumaczyć i rozpisać jak zrobić takie zadanie?
Wyznacz równania osi symetrii odcinka AB
a) A= (−7,3) B= (5,3)
b) A= (−2,−3) B= (0,3)
c) A= (−2,−10) B= (4,8)
11 gru 11:16
wmboczek: inaczej znajdź symetralną, czyli prostą prostopadłą i przechodzącą przez środek
Można robić na wiele sposobów, ale chyba najpopularniejszy
1) znajdź S = środek AB
2) znajdź równanie prostej przez AB (a właściwie wsp. kierunkowy a y=ax+b)
3) zapisz równanie prostopadłej do yAB przechodzącej przez S
11 gru 11:27
wmboczek: a)
S=((−7+5)/2,(3+3)/2)=(−1,3)
yAB − przypadek szczególny y=3
prostopadła x=−1
11 gru 11:30
xyz: a wytłumaczysz mi jeszcze dlaczego kiedy y=3 to x=−1?
11 gru 11:57
wmboczek: y=3 prosta pozioma x=−1 prosta pionowa
11 gru 14:04