Jak rozwiązać takie równanie z logarytmami w potędze
Enclaar: 21+log3cosx − 34 = 90,5 + log3 sin x
11 gru 10:40
wmboczek: wywalić je z potęgi

czy na pewno podstawy się zgadzają?
11 gru 11:33
Enclaar: Podstawy się zgadzają. Ale rzeczywiście pomyliłem podstawę potęgi po lewej stronie.
Powinno być;
21+log2cosx − 34 = 90,5+log3sinx
Po pozbyciu się ułamka i pomnożeniu równania przez 4 można doprowadzić do podstawy równej 4.
Ale pozostaje po lewej stronie 3 no i dalej dalej jak wywalić te potęgi...
11 gru 15:43
wredulus_pospolitus:
2
1 + log2cosx = 2*2
log2 cosx = 2cosx
9
0.5 + log3sinx = 3
1+ 2log3sinx = 3*3
log3sin2x = 3sin
2x
dalej sobie poradzisz
11 gru 15:50
Enclaar: Otrzymałem dwa elementarne równania trygonometryczne;
cosx = −32 i cosx = 56 ale nie pamiętam jak się je rozwiązuje
11 gru 18:00
chichi:
| | 3 | |
cos(x) = − |
| , ale |cos(x)| ≤ 1, więc...  |
| | 2 | |
aby rozwiązać drugie równanie skorzystaj z funkcji odwrotnej do cosinusa

P.S. o ile dobrze wszystko w ogóle zrobiłeś..
11 gru 18:07
piotrek: | | 3 | |
21+2log2cos(x)− |
| =90.5+log3sin(x) |
| | 4 | |
| | π | |
Dziedzina: ( cos(x)>0 ∧ sin(x)>0 ) ⇒ x∊D=(2kπ; |
| +2kπ), k∊ℤ |
| | 2 | |
2
2*2
1+2log2cos(x)−3=2
2*9
0.5+log3sin(x)
2
3+2log2cos(x)−3=2
2*3
1+2log3sin(x)
2
3+log2cos2(x)−3=2
2*3
1+log3sin2(x)
2
3*2
log2cos2(x)−3=2
2*3*3
log3sin2(x)
2
3cos
2(x)−3=2
2*3sin
2(x)
8cos
2(x)−3=12sin
2(x), cos
2(x)=1−sin
2(x)
8−8sin
2(x)−3=12sin
2(x)
5=20sin
2(x)
11 gru 18:21
chichi:
| | 1 | |
no jak widać, źle rozwiązał, ale do Ciebie mam też pytanie, mianowicie kiedy sin(x) = |
| ? |
| | 2 | |
11 gru 18:23
piotrek: | | 5 | | π | |
no kiedy?  mieści się x= |
| π w przedziale [0; |
| ]?  |
| | 6 | | 2 | |
11 gru 18:26
chichi:
jeżeli miałeś na myśli tam odp. końcową, a nie cząstkową to ok
11 gru 18:44
piotrek: uwzględniłem dziedzinę, nie chciało mi się już tego drugiego rozwiązania tam pisać
11 gru 18:45
Enclaar: Dziekuję za rozwiązanie.
12 gru 08:54