help stereometria
Wiktor81: Wysokość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa długości jednej z przekątnych
podstawy. W podstawę tę można wpisać okrąg o promieniu r. Wyznacz pole powierzchni całkowitej
tego graniastosłupa.
10 gru 20:34
KamiL: Nie wiem, ktoś może inny ma pomysł
10 gru 21:19
Mila:

1) Wysokość graniastosłupa :
H=|AC|=2r lub H=|FC|=2a
2r=a
√3⇔
=========
2)
H=2r
| | 1 | | 2√3r | |
P6−kąta=6*PΔABO=6* |
| * |
| *r |
| | 2 | | 3 | |
P
6−kąta=2
√3r
2
| | 2√3r | |
Pb=6*a*H=6* |
| *2r=8√3r2 |
| | 3 | |
P
c=4
√3r
2+8
√3r
2=12
√3r
2
======================
3)
P
b=?
dokończ
10 gru 22:29