Zbiór wartości dla funkcji wykładniczej
Hubert: Witam,
muszę określić zbiór wartości dla danej funkcji f(x)=4x−2x+1−8 dla x∊[−1; 3]. Nie wiem
jak zabrać się za to zadanie. Myślałem o wyciąganiu 2 przed nawias lub podstawianiu kolejnych
wartości x, ale to raczej by mnie nie doprowadziło do celu. Proszę o pomoc.
PS. Zadanie pochodzi z próbnej matury 2022/2023 od Operonu.
Pozdrawiam.
10 gru 18:58
ABC:
zapisz 4x=22x=(2x)2 i się sprowadzi do funkcji kwadratowej w przedziale domkniętym , bo
2x+1=2*2x
10 gru 19:22