całka oznaczona
ryszard: Cześć, mógłby ktoś rozwiązać całkę oznaczoną

?:
∫
0−∞ (x+1)e
x dx
lub też zbadać jej zbieżność, bo takie jest polecenie zadania
10 gru 18:55
wredulus_pospolitus:
∫ (x+1)ex dx = xex + C
wstawiasz granice całkowania ... liczysz granicę i po zabawie
10 gru 22:10
ryszard: no zliczeniem nieoznaczonej nie mam problemu,
tylko podstawienie mi nie wychodzi
wiem że muszę to obliczyć jako granicę, że do minus nieskończoności,
jednak wychodzi mi nieskończoność a w odpowiedziach jest 0
11 gru 07:03
mm:
0*e0 = 0*1 = 0
"−∞*e−∞" = 0
11 gru 08:51
ryszard: z tw. newtona leibniza wyszło mi
−ε*eε
no i teraz z tego granica:
lim (ε−>−∞) −ε*eε
wychodzi mi [1/0] czyli nieskończoność
co robię źle?
11 gru 10:08
wredulus_pospolitus:
| | x | | 1 | |
limx−> −∞ x*ex = limx−> −∞ |
| = H = limx−> −∞ |
| = |
| | e−x | | −e−x | |
= lim
x−> −∞ −e
x = 0
11 gru 13:25